Selvitys: Vanhojen metsien suojelussa kannattaa käyttää väljempiä kriteereitä

Laajemman suojelun nettohyödyn arvioidaan nousevan satoihin miljooniin euroihin.

Valtion vanhojen metsien laajasta suojelusta olisi enemmän hyötyjä kuin kustannuksia, emeritusprofessori Markku Ollikaisen ja tutkijatohtori Johanna Kankaan analyysistä selviää.  Analyysissä verrataan valtion vanhojen metsien 100 000 hehtaarin suojelun nettohyötyjä 20 000 hehtaariin suojeluun verrattuna. Jos vanhojen metsien kriteereinä käytetään Luontopaneelin kriteereitä, suojeluala nousisi noin 100 000 hehtaariin. Hallituksen esittämillä kriteereillä ala on jäämässä noin 20 000 hehtaariin.

Selvityksen mukaan nettohyöty 100 000 hehtaarin suojelusta on kaikilla monimuotoisuuden arvottamisparametreilla positiivinen, kun suojelusta koituvaa hiilinielua arvotetaan EU:n nieluyksiköiden arvioidulla hinnalla. Puun hintaa, nieluyksiköiden hintaa, rehevien ja karujen metsätyyppien jakaumaa sekä diskonttokorkoa koskeva herkkyysanalyysi osoittaa, että yhtä poikkeusta lukuun ottamatta nettohyöty säilyy positiivisena kaikissa tapauksissa.

Hallituksen esityksen mukainen suojelu tuottaa myös positiivisen nettohyödyn, jos luonto- ja ilmastohyötyjen menettämisen riski sivuutetaan suojelematta jäävillä alueilla. Se on kuitenkin pienempi kuin 100 000 hehtaarin suojelusta koituva nettohyöty. Tämä osoittaa, että yhteiskunnallinen hyvinvointi kasvaa, kun suojelupinta-alaa laajennetaan kattamaan 100 000 hehtaaria.

Jopa satojen miljoonan eurojen hyöty

100 000 hehtaarin suojelun yhteiskunnallinen nettohyöty vuoteen 2050 mennessä olisi jopa satoja miljoonia euroja, selvityksessä arvioidaan. Jos suojeluala jää 20 000 hehtaariin, merkittävä osa arvokkaista kohteista voidaan hakata, jolloin niiden luonto- ja ilmastoarvot menetetään. Hakkuista saatava tulo ei kuitenkaan riitä kattamaan menetettyjen ilmasto- ja luontohyötyjen yhteenlaskettua arvoa.

Hallituksen kaavailema 20 000 hehtaarin suojeluratkaisu tuottaa yhteiskunnalla kustannuksia kaikissa tarkasteluvaihtoehdoissa. Niinpä analyysissä suositellaan, että päädytään suojelemaan noin 100 000 hehtaaria Luontopaneelin esittämien kriteerien pohjalta.

Selvityksen on tilannut Koneen säätiön Metsän puolella -aloite.

Kommentit (1)

  1. Eikös olisi järkevämpää suojella tuo 100 000 hehtaaria parhaassa kasvussa olevaa metsää. Sen jälkeen kun kasvu hiipuu tai muuttu päästölähteeksi niin paikkaan taas vaihdetaan ja metsä uudistetaan. Ei kai tuo vanha metsä ikuisesti ole hiilinielu.

Luonto Luonto