Metsälakiuudistus ei näytä lisänneen metsälakikohteiden tai muiden arvokkaiden elinympäristöjen käsittelyä, tuoreessa Luonnonvarakeskuksen selvityksessä todetaan. Näin ollen lainmuutoksen ei voida katsoa heikentäneen lakikohteiden tai muiden arvokkaiden elinympäristöjen käsittelyä.
Selvityksessä kuitenkin todetaan, että nykyisillä seurantajärjestelmillä ei saada riittävän tarkkaa tietoa elinympäristöjen käsittelystä. Lisäksi korostetaan, että lakikohteita on hävinnyt jo ennen lakimuutosta. Vaikka vuosittainen häviäminen on ollut vähäistä, pitkällä aikavälillä se on ollut merkittävää.
Maa- ja metsätalousministeriön teettämä selvitys oli jatkoa vuonna 2019 toteutetulle metsälain uudistuksen kokonaisarvioinnille. Siinä uudistuksen arvioitiin toteutuneen pääosin tavoitteiden mukaisesti, mutta kymppipykälän kohteista haluttiin vielä tarkempaa tietoa.
Tulkintaohjeisiin kaivataan täsmennyksiä
Nyt valmistuneen selvityksen mukaan Metsäkeskuksen tulkinnat kymppipykälän kohteista ovat olleet lainmukaisia, ja Metsäkeskus on toiminut niitä tehdessään harkintavaltansa rajoissa. Monimuotoisuuden turvaamista lakikohteilla voisi kuitenkin parantaa täsmentämällä nykyistä tulkintaohjetta ja sen soveltamista.
”Erityisesti on syytä pohtia, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan turvata tehokkaasti myös pinta-alaltaan suuremmissa kohteissa sekä yleisesti talousmetsissä”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvos Marja Kokkonen.
Metsälain kymppipykälässä määritellään luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset kohteet, jotka erottuvat selvästi ympäröivästä metsäluonnosta, erityisen tärkeiksi elinympäristöiksi. Vuoden 2014 lakimuutos muutti kohteiden määritelmää niin, että kohteen on aina oltava joko pienialainen tai metsätaloudellisesti vähämerkityksellinen. Pienialaisuuden rajaa ei kuitenkaan määritellä.
Uuden metsälain voimaantulon jälkeen Metsäkeskus poisti metsävaratietojen tietohuollossa noin 34 000 hehtaaria lakikohteita, joista valtaosa on muutettu muiksi arvokkaiksi elinympäristöiksi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään