Sellujen hinnat vahvassa nousussa

Painopaperien näkymät edelleen epävarmat.

Kiinassa pitkään tasaisina olleet havusellun dollarihinnat lähtivät virkoamaan viime vuoden syksyllä. Tänä vuonna nousua on ollut lähes 40 prosenttia yli 900 dollarin tonnihintaan, ja ollaan menossa vuosien 2018 ja 2019 hintapiikin yläpuolelle.

Metsäekonomisti Marjo Maidell Pellervon taloustutkimuksesta sanoo, että yleensä Euroopan hinnat seuraavat Kiinan-hintojen nousuja ja laskuja.

”Euroopassa havusellun dollarihinnat ovat myös kääntyneet nousuun, vaikkakaan ei yhtä voimakkaaseen. Tänä vuonna nousua on tullut vajaat 20 prosenttia.”

Kiinan kuluttava keskiluokka

Kiinan nousevien hintojen takana on paitsi koronasta toipuminen, myös pitemmän ajan trendi, että maahan on muodostunut kuluttava keskiluokka.

”Suomen toissavuoden selluviennistä noin 40 prosenttia meni Kiinaan ja siitä määrästä noin kolmannes käytettiin pehmopapereihin. Kiinan keskiluokan vaurastumisella on selvä yhteys Suomen selluvientiin.”

Myös lehtisellun hinta on lähtenyt nousuun sekä Kiinassa että Euroopassa, mikä sekin antaa tukea havusellun hinnan säilymiselle.

Toisaalta Shanghain pörssissä noteeratun havusellufutuurin kurssin taittuminen viittaa siihen, että hinnannousu voi olla tasaantumassa. Samaan suuntaan vaikuttaa, että selluvarastot ovat noususuunnassa.

”Joka tapauksessa näyttää vahvasti siltä, että markkinasellujen keskihinnat nousevat viime vuodesta.”

Painopapereilla sumeat näkymät

Painopaperien tilanne on epäselvä. Jos etätöistä palataan toimistoihin edes jossain määrin, niin paperien kulutus elpyy.

Maissa, missä lehdet myydään pääasiassa kioskeista, liikkumisrajoitusten purku vaikuttaa paperien kysyntään. Liikkumisrajoitusten jälkeen voi olla elämys lähteä ulos, ostaa lehti ja istua kahvilaan.

”Jotain elpymistä joillakin painopaperilaaduilla varmaankin tapahtuu, mutta koronaa edeltävälle tasolle ei tulla nousemaan.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut