Sallan kansallispuiston lajit lasketaan ensi viikonloppuna

Suomen parhaita asiantuntijoita kokoontuu vuosittaiseen lajijahtiin.

Suomen uusimmassa kansallispuistossa Sallassa järjestetään ensi viikonloppuna vuorokauden mittainen ”lajijahti” eli Bioblitz. Tavoitteena on 24 tunnin aikana löytää kansallispuiston alueelta mahdollisimman monta eliölajia, Metsähallitus kertoo.

Lajilistasta on odotettavissa pitkä, sillä tapahtumaan osallistuu monien eri eliöryhmien huippuasiantuntijoita. Osallistujilta löytyy osaamista muun muassa putkilokasveista, sammalista, jäkälistä, sienistä, linnuista, kovakuoriaisista, kärpäsistä, perhosista ja muistakin hyönteisryhmistä.

”Sallan kansallispuistosta on jo havaintoja yli tuhannesta lajista. Jännä nähdä, miten iso osa niistä löydetään uudelleen ja montako uutta lajia listoille saadaan”, pohtii tapahtuman järjestäjä, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Kaisa Junninen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Alustavat listat löydetyistä lajeista ja niiden lukumääristä kootaan tapahtuman lopussa. Lopulliset tulokset julkistetaan syyskuussa, kun kaikki hyönteis- ja muut näytteet on saatu määritettyä.

Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää vuosittain Bioblitzin yhdessä kansallispuistossa tai muulla suojelualueella. Tähän mennessä lajeja on jahdattu Naantalin Pähkinäisten saarella sekä Saaristomeren, Pallas-Yllästunturin, Hossan, Kolin, Pyhä-Luoston, Riisitunturin, Liesjärven ja Nuuksion kansallispuistoissa.

Ensimmäinen Bioblitz-tapahtuma järjestettiin vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä idea on levinnyt ympäri maailmaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto