Huippusuhdanteessa otetut riskit laukesivat, saksalainen sahajätti konkurssiin

Vaikutukset Suomen sahavientiin ovat toistaiseksi epäselviä.

Euroopan suurimpiin lukeutuvat sahayhtiö, saksalainen Ziegler Holding, jätti viime viikolla konkurssihakemuksen. Konkurssi vahvistettiin muun muassa yhtiön Ruotsissa toimivan Bäckebron Sahan verkkosivuilla. 

Saksalaisomisteinen sahakonserni on laajentunut nopeasti. Sillä on 34 puunjalostusyksikköä ja noin 3 200 työntekijää eri puolilla Eurooppaa. 

Yhtiön suurin sahalaitos on kuusilinjainen suursaha Plössbergissä Etelä-Saksassa, laitos tuottaa vuosittain 2,2 miljoonaa kuutiometriä kuusi- ja mäntysahatavaraa. Suomen suurin, Metsä Fibren Rauman sahan laskennallinen enimmäistuotanto on 750 000 kuutiota vuodessa.

Kovalla vauhdilla päin seinää

Suomessa Ziegler ei toimi, mutta Ruotsissa yhtiöllä on kaksi sahaa, Balungstrandin saha Taalainmaalla sekä Bäckebron saha Värmlannissa. 

Zieglerin ruotsalaissahat jatkavat verkkosivujensa mukaan toimintaansa omistajayhtiön konkurssista huolimatta. Saman lähteen mukaan Ruotsin sahojen maksukyky on hyvä. Ruotsalaissahat Ziegler osti keväällä 2022. 

Saksalaislähteiden mukaan Zieglerin kaatuminen tuli yllätyksenä, vaikka tiedossa olikin, että yhtiön taloudellinen tilanne oli hankala ja huippusuhdanteessa otetut mittavat riskit alkoivat langeta.

Kansainvälinen sahateollisuutta seuraavan uutissivusto Timber Onlinen mukaan Ziegler Group investoi sahauksen huippuvuosina 2021 ja 2022 lähes 800 miljoonaa euroa tavoitteenaan kehittää sahayhtiöstä puurakentamisen modulivalmistaja.

Sen jälkeen koittivat huonot ajat eikä tuloja ole karttunut riittävästi suurinvestointien kattamiseksi.

”Vaikutuksia Suomeen vaikea arvioida”

Sahateollisuus ry:n johtaja Tino Aalto toteaa, ettei Zieglerin konkurssin vaikutuksia suomalaiseen sahateollisuuteen ja sahavientiin vielä voi arvioida.

”Emme vielä tiedä, kenen omistukseen Zieglerin sahat siirtyvät ja jatkuuko sahaus niillä”, Aalto kertoo.

Puukauppa Puukauppa