Saksalainen vakuutusjätti Suomen metsätilamarkkinoille

Leppämäen yhteismetsä myi lähes 6 000 hehtaarin metsänomistuksensa.

Leppämäen yhteismetsä myi joulukuussa koko 5 833 hehtaarin metsäomaisuutensa 24 642 861 eurolla. Ostaja on viime vuonna perustettu ShelCo 307 Oy, joka nyt tammikuussa vaihtoi nimensä Metso Silva Oy:ksi.

Metso Silva Oy:n omistaja on saksalaisen, maailman suurimman jälleenvakuutusyhtiön Munich Re AG:n omaisuudenhoitoyhtiö MEAG.

Suomalainen Conifer Consulting Oy toimi kaupassa ostajan konsulttina. Mikael Beck on hallituksen puheenjohtaja sekä Coniferissa että Metso Silvassa, mutta Coniferin ja Metso Silvan välillä ei ole omistuskytköstä.

”Metso Silvan bisnesidea on yksinkertaisesti, että ostetaan metsää ja myydään puuta. Ulkomaiset instituutiot näkevät suomalaisen metsän arvonsa säilyttävänä ja riskiä hyvin hajauttavana sijoituskohteena.”

Beck sanoo metsätilamarkkinoiden rauhoittuneen eikä hintataso ollut kohtuuton. Metso Silva on ostotunnelmissa, mutta Leppämäen yhteismetsän lisäksi muita kauppoja ei ole vielä tehty.

”Omistajaa kiinnostavat päälle kymmenen miljoonan euron kokonaisuudet.”

Leppämäen yhteismetsän metsien isäntä vaihtuu ja metsät tulevat Coniferin hallintaan. Beckin mukaan meno metsässä ei olennaisesti muutu muuten kuin että metsät FSC-sertifioidaan.

Sama saksalaistaho osti viime talvena UB Nordic Forest Fund II Ky -rahaston metsäomaisuuden, yhteensä noin 33 000 hehtaaria 166 miljoonan euron kauppahinnalla.

Ostolaidalta tarkkailuasemiin ja sitten myyntiin

Pudasjärveltä toimineen Leppämäen yhteismetsän julkilausuttu tavoite oli kasvaa maan suurimmaksi yhteismetsäksi. Yhteismetsässä on kolme henkilöosakasta, toiminnanjohtaja Samuli Leppäsen lisäksi Mikko Leppänen ja Tatu Mäkimartti.

Vuonna 2016 aloittanut yhteismetsä osti metsämaata vapailta markkinoilta eri puolilta, eniten Etelä-Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Vuonna 2020 yhteismetsä osti esimerkiksi Hämeenlinnasta yksityiseltä noin 650 hehtaarin suuruisen tilaryhmän 2,5 miljoonan euron kauppahinnalla.

Toiminnanjohtaja Leppänen kertoo, että lähellä tavoitetta jo oltiin, mutta ostolaidalta siirryttiin tarkkailuasemiin jo vuonna 2023.

”Voimakkaasti kohonneiden hintojen ja selvästi kasvaneen kilpailun vaikutuksesta meille sopivien metsäkiinteistöjen löytäminen ei viimeisinä vuosina ollut helppoa.”

Leppäsen mukaan toiminnan uudelleenarviointiin johti epävakaa maailmantilanne ja että metsiin kohdistuu yhä suurempia ulkoisia epävarmuustekijöitä, kuten mahdollisia käyttörajoitteita.

”Pitkällisen harkinnan jälkeen päädyimme pyytämään tarjouksia metsäomaisuudesta. Saimmekin hyviä tarjouksia ja päädyimme myynnin kannalle.”

Leppämäen yhteismetsälle jää pieni metsäomaisuus eikä jatkosta ole suunnitelmia.

”Mielenkiintoinen ja haastava työni toiminnanjohtajana päättyy työtehtävien loppuessa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus