”Tarpeeton, haitallinen, perusteeton” – metsävähennyksen nostoesitykselle risuja lausuntokierroksella

MTK ja Metsäteollisuus ry kannattivat esitystä.

Metsävähennyksen korotusta koskevan lakimuutoksen lausuntokierros ei tuonut suuria yllätyksiä. Muutosesitystä kannattivat muun muassa MTK, Metsäteollisuus ry ja Keskuskauppakamari, sen sijaan WWF, Finnwatch ja SAK vastustivat. Lakiesitys keräsi vain 15 lausuntoa.

Metsäteollisuus piti lausunnossaan lakiesitystä hallitusohjelman mukaisena ja hyvin perusteltuna. MTK piti esitystä niin ikään hallitusohjelman mukaisena, eikä sillä ollut esityksestä huomautettavaa. Myös Keskuskauppakamari piti esitystä perusteltuna ja kannatti sitä.

WWF puolestaan piti uudistusta täysin tarpeettomana sekä metsänluonnon monimuotoisuuden vahvistamisen, vesistöjen hyvän tilan saavuttamisen sekä metsänieluja koskevien tavoitteiden näkökulmasta haitallisena. Ympäristöjärjestön mukaan metsätalouden verotusta ei ole perusteltua keventää tilanteessa, jossa hallituksen tulisi keskittyä luomaan tehokaita, hakkuiden vähentämistä edistäviä ohjauskeinoja.

Finnwatch katsoo, että esityksellä on useita haitallisia vaikutuksia. Järjestön mukaan esitys pienentää verotuloja noin 32 miljoonalla eurolla. Esityksen haitallisimpana vaikutuksena järjestö pitää kuitenkin sitä, että keventäessään puunmyynnin verotusta muutos kannustaisi metsänomistajia lisäämään hakkuiden määrää. Hakkuiden lisäämiseen kannustaminen tilanteessa, jossa jo nykyiset hakkuumäärät on todettu ilmaston ja biodiversiteetin kannalta liiallisiksi ja Suomen ilmastotavoitteet vaarantaviksi, olisi vastuutonta, Finnwatch toteaa.

SAK:n mukaan esitettyä muutosta ei tulisi toteuttaa, koska sille ei ole perusteita. Ylipäätään koko metsävähennyksen perusteita ja tarkoitusta osana verojärjestelmää tulisi tarkastella kriittisemmässä valossa, Ammattiliittojen keskusjärjestö toteaa.

Esitys eduskunnalle toukokuussa

Lakiesityksessä metsävähennyksen määrä nostettaisiin 15 prosentilla 75 prosenttiin verovelvollisen metsävähennykseen oikeuttavasta metsästä verovuonna saaman veronalaisen metsätalouden pääomatulon määrästä. Lisäksi metsävähennyksen enimmäismäärä olisi 75 prosenttia metsäkiinteistöjen yhteenlasketuista hankintamenoista.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Sitä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2026 toimitettavassa verotuksessa.

Näillä näkymin lakiesitys annetaan eduskunnalle toukokuun alussa. Suuria muutoksia hallituksen esitykseen ei lausuntokierroksen perusteella ole tulossa, valtiovarainministeriöstä kerrotaan.

Lisätty tiedot lakiesityksen etenemisestä klo 10.50.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat