Saimaannorppakanta kasvaa suojelutoimien ansiosta, mutta kasvu on edelleen hidasta. Metsähallituksen tänään julkaiseman saimaannorpan kanta-arvion mukaan norppayksilöitä on hieman noin 495.
Kanta kasvaa Savonlinnan eteläpuolella, kun taas pohjoispuolella yksilömäärä näyttää pysyvän ennallaan. Lisäksi huolta aiheuttavat lauhat talvet, jotka heikentävät pesimäolosuhteita ja lisäävät poikaskuolleisuutta.
Keväällä 2024 tehtyjen pesälaskentojen perusteella arvioidaan, että tänä vuonna syntyi 95 saimaannorpan poikasta eli kuuttia. Syntyneiden poikasten määrä vastaa viime vuosina syntyneiden poikasten määrää, joka on ollut 90–100 kuuttia vuodessa.
Huolimatta siitä, että kuutteja syntyi tavanomainen määrä, jää vuonna 2024 syntynyt saimaannorppaikäluokka kuitenkin pieneksi. Tänä vuonna syntyneistä poikasista jo 29 prosenttia on löydetty kuolleena. Valtaosa menehtyi jo ensimmäisten elinviikkojensa aikana heikkojen pesimäolosuhteiden vuoksi.
Kannan kehityksessä on alueellisia eroja
Saimaannorppakanta on kokonaisuudessaan jatkanut hidasta elpymistä, mutta alueiden välillä on selvä ero. Savonlinnan eteläpuoleisilla kannanseuranta-alueilla kannan kasvu on ollut tasaista ja vakaata. Sen sijaan Savonlinnan pohjoispuoleisilla vesialueilla kanta ei ole kasvanut viimeiseen kuuteen vuoteen.
Tällä hetkellä noin kolmannes saimaannorpista elää Savonlinnan pohjoispuolella, mutta vielä vuonna 2010 samalla alueella eli 44 prosenttia koko kannasta.
”On todella huolestuttavaa, että saimaannorppakannan kasvu on pysähtynyt Savonlinnan pohjoispuoleisilla Saimaan vesialueilla, joissa noin kolmannes kannasta elää. Syytä tähän pohjoisosien kannan kasvun hiipumiseen ei tällä hetkellä tunneta”, toteaa Metsähallituksen Luontopalvelujen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila.
Metsähallituksen ylläpitämässä Norppatilanne-palvelussa on nähtävillä saimaannorpan kanta-arvioiden lisäksi havaittu syntyvyys- ja kuolleisuustilastot sekä uutena aineistona apukinokset. Yksilömääriin, syntyvyyteen, kuolleisuuteen ja kuolinsyihin voi tutustua eri alue- ja aikarajauksilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään