Sahateollisuus ry:ltä painava lausunto: “Metsäkatoasetuksen vaatimuksiin liittyy runsaasti epäselvyyksiä” 

Sahateollisuus ry lausui lakiluonnoksesta hallituksen esitykseksi EU:n metsäkatoasetuksen velvoitteiden valvonnasta ja seuraamuksista. 

Sahateollisuus pitää tärkeänä, että Suomessa seurataan muiden jäsenmaiden toimeenpanoon liittyvää tilannetta ja odotetaan komission tulkintaohjeita ennen lain voimaantuloa. (Kuva: Sahateollisuus ry)
Sahateollisuus pitää tärkeänä, että Suomessa seurataan muiden jäsenmaiden toimeenpanoon liittyvää tilannetta ja odotetaan komission tulkintaohjeita ennen lain voimaantuloa. (Kuva: Sahateollisuus ry)

Sahateollisuus ry lausui kantansa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi EU:n metsäkatoasetuksen velvoitteiden valvonnasta. Sahateollisuus kannattaa Ruokaviraston nimeämistä toimivaltaiseksi viranomaiseksi, sillä Ruokavirastolla on asiantuntemusta puutavara-asetuksen toimeenpanosta.

Sahateollisuus ry:n mukaan metsäkatoasetuksen toimeenpanosta aiheutuu merkittäviä kustannuksia toimijoille. Sahateollisuus katsoo, että toimivaltaisen viranomaisen kustannusten kattaminen tulee toteuttaa julkisin varoin.

“Kaikki lisäkustannukset heikentävät globaaleilla markkinoilla toimivien sahateollisuuden yritysten kilpailukykyä”

Sahateollisuus ry:n laskelmien mukaan metsäkatoasetuksen toimeenpano aiheuttaa toimialalle miljoonien eurojen kustannukset.

Metsäkatoasetuksen vaatimuksiin liittyy runsaasti epäselvyyksiä. Tämän johdosta seuraamuksia ei tulisi ottaa käyttöön heti asetuksen toimeenpanon käynnistyessä, vaan painottaa neuvontaa ja koulutusta ja turvata siten yrityksille asetuksen mukainen valmistautumisaika.

Siirtymäajan tulee olla vähintään kaksi vuotta, jotta toimijat ovat ehtineet sopeutua asetuksen vaatimuksiin ja käytännössä asetuksen mukainen toiminta on selkeää.

“Metsäkatoasetuksen lyhyeksi jäänyt siirtymäaika ja nopea voimaantulo aiheuttaa liiketoiminnallisen riskin suomalaiselle teollisuudelle”

Lue Sahateollisuus ry:n lausunto kokonaisuudessaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa