Sahateollisuus ry: Tuotanto alimmillaan yli vuosikymmeneen

Etujärjestön mukaan tukin- ja sahatavaran hintojen suhde on kasvanut korkeammaksi kuin kertaakaan yli 15 vuoteen.

Sahateollisuuden tuotantomäärä on laskenut alimmalle tasolle yli kymmeneen vuoteen, eivätkä vientinäkymät povaa talouden nousua, Sahateollisuus ry murehtii tiedotteessaan.

Puutuotteiden globaali kysyntä tulee kuitenkin etujärjestön mukaan kasvamaan pitkällä tähtäimellä. Suomessa sahateollisuuden yritykset ovat myös tehneet kymmeniä investointeja tuotantoonsa.

Kesäkuussa sahatavaran kumulatiivinen 12 kuukauden tuotantomäärä oli tiedotteen mukaan 10,1 miljoonaa kuutiometriä. Viimeksi yhtä pieni tuotantomäärä on ollut vuoden 2013 lokakuussa. Tukin käyttö on pudonnut ennätysvuodesta 2021 yli neljä miljoonaa kuutiometriä.

”Tukin hinta on ylivoimaisesti suurin kustannuserä sahateollisuuden yrityksille. Tukin- ja sahatavaran hintojen välinen suhde on kasvanut korkeammaksi kuin yli 15 vuoteen ja siten suhdannetilanne on hyvin vaikea”, kommentoi Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto.

Vielä vuonna 2021 Venäjältä tuotiin puuta lähes 10 miljoonaa kuutiota, pääosin koivukuitua ja haketta selluteollisuuteen. Puumarkkinaa on sekoittanut myös turpeen energiakäytön nopea väheneminen, ja sitä kautta noussut kysyntä puulle energiakäytössä.

”Tukkeja ohjautuu myös merkittäviä määriä selluteollisuuteen sen sijaan, että niistä jalostettaisiin pitkän kiertoajan puutuotteita”, tiedotteessa todetaan.

Suomi on yksittäinen suurin markkina sahateollisuuden yrityksille. Tuotannosta oli toukokuussa myyty 1,8 miljoonaa kuutiometriä Suomessa. 20 vuotta sitten vastaava luku oli yli viisi miljoonaa kuutiometriä.

”Vähentynyt sahatavaran kulutus kertoo heikosta rakentamisen tilanteesta, mutta myös siitä, että puurakentaminen ei ole Suomessa yleistynyt laajasta yhteiskunnallisesta tahdosta huolimatta”, Sahateollisuus ry toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut