Suomen sahatavaran vienti Kiinaan on kasvanut vuosi vuodelta koko vuosikymmenen, mutta tänä vuonna on koettu kasvun taittuminen. Voidaan puhua jopa romahduksesta, sillä vuoden alkupuoliskolla kuusisahatavaran vienti Kiinaan oli kolmanneksen viime vuotta pienempi ja mäntysahatavaralla pudotusta oli jopa 42 prosenttia.
Yksityisiä sahayrityksiä edustavan Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori näkee asiassa monia tekijöitä, joista nostaa esille etenkin kolme.
”Osaltaan kyse on korjausliikkeestä. Sahatavaravienti Kiinaan on kasvanut luonnollista tasoaan korkeammalle, koska on pitänyt etsiä korvaavaa kohdetta Keski-Euroopan tukkoisille ja Pohjois-Afrikan levottomille markkinoille.”
Toisena tekijä on, että Kiinan hallitus sulkee ja uusii ympäristövaikutuksiltaan haitallisia yrityksiä. Se on heijastunut myös puuta käyttävään teollisuuteen.
Kolmantena syynä sahatavaran Kiinan-viennin hiipumiseen ovat talouspakotteiden yllättävät vaikutusketjut, jotka tuntuvat Suomessa kuusen kannolla saakka.
Krimin miehityksen vuoksi Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet romahduttivat ruplan kurssin, jolloin Venäjän vientiteollisuus sai voimakkaan hintaedun. Venäjän sahaus on nousu-uralla, ja venäläisen sahatavaran kilpailukyky Kiinan markkinoilla on parantunut tavalla, johon kilpailijat eivät ole pystyneet vastaamaan.
Tilastoissa tilanne näkyy siten, että vaikka Kiinan sahatavaran tuonti on tänä vuonna lievästi kasvanut, Suomen vienti Kiinaan on supistunut ja Venäjän vienti kasvanut.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.