Sahatavaran vienti Kiinaan kasvaa

Kiina on noussut Yhdysvaltain jälkeen maailman toiseksi suurimmaksi puutavaramarkkinaksi. Sen omat metsät riittävät tyydyttämään entistä pienemmän osan puuntarpeesta.

Kiina on maailman suurin sekä tukkien että sahatavaran tuojana. Omia metsiä sillä on suhteessa asukaslukuun hyvin vähän.

”Metsäpinta-alalla per asukas Kiina on maailman maiden joukossa vasta sijalla 119”, kertoi Henrik Bertilsson Setrasta puhuessaan tänään Virkesforum-tilaisuudessa Tukholmassa.

Setra on yksi Ruotsin suurimmista puutuotteiden valmistajista. Kiina on sille tärkein vientimaa. Idästä päin katsottuna Ruotsi on pieni.

”Koko maasta viedään Kiinaan yhteensä keskimäärin 60 000 kuutiometriä kuukaudessa. Se vastaa noin kolmea prosenttia kysynnästä”, Bertilsson suhteutti.

Hänen mukaansa tulevaisuus Kiinan markkinoilla näyttää hyvältä, koska sahatavaran tuonti kasvaa ja korvaa entistä enemmän raakapuun tuontia.

Alkuvuoden aikana ruotsalaissahojen tuotannosta viisi prosenttia vietiin Kiinaan. Suomelle markkina on vielä tärkeämpi. Viime vuonna sahatavaran viennistä 12 prosenttia myytiin Kiinaan.

Puupulan vuoksi investointeja Kiinaan harkitaan entistä tarkemmin. Muiden mukana Ikea on päättänyt, että näillä näkymin se ei enää laajenna tuotantoaan Kiinassa.

Vuosittaisen Virkesforumin järjestää Ruotsin metsäteollisuuden etujärjestö Skogsindustrierna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa