Luonnonvarakeskuksessa (Luke) on kehitetty prosessi, jossa sahanpurusta tuotetaan yksisoluproteiinia. Sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kalanrehuna. Innovaatio parantaisi rehun proteiiniomavaraisuutta, samalla vähenisi tarve käyttää peltopinta-alaa kalanrehun tuotantoon.
”Olen todella tyytyväinen, että Luken monialaisen yhteistyön tuloksena meillä on nyt konkreettinen tuote ja koko prosessi, jolla pystymme valmistamaan kestävää kotimaista proteiinia”, MonoCell-projektia johtava Risto Korpinen Lukesta toteaa.
Seuraavaksi projektissa selvitetään, millainen on proteiinin aminohappokoostumus. Mahdollisessa jatkohankkeessa proteiinista valmistetaan rehua kalanviljelyssä kokeiltavaksi.
Suomessa sahat tuottavat vuosittain reilut kolme miljoonaa kuutiota sahanpurua. Suuri osa menee sellun ja energian tuotantoon, mutta paljon jää käyttämättäkin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.