Sahajärjestöt: Venäjän ja Valko-Venäjän pakotteista seuraa sokkireaktio

Cei-Bois ja EOS vetoavat hallituksiin, jotta tukkipula voitaisiin välttää.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vakava uhka rauhalle ja turvallisuudelle Euroopassa, puutuoteteollisuuden toimialajärjestöt CEI-Bois (Euroopan puutuoteteollisuuden keskusjärjestö) ja EOS (Euroopan sahateollisuuden järjestö) arvioivat. Järjestöjen mukaan sodalla on suoria vaikutuksia puutuoteteollisuuden liiketoimintaan. Euroopan Venäjän- ja Valko-Venäjän-kaupalle asettamien pakotteiden seurauksena odotetaan sokkireaktiota puutuotteiden arvoketjussa.

Viime vuonna Euroopassa kulutetusta havupuusahatavarasta vajaat 10 prosenttia oli peräisin Venäjältä, VValko-Venäjältä ja Ukrainasta. Järjestöjen mukaan luvassa onkin tarjontapulaa. Tätä pyritään yhdessä EU:n ja eri maiden kanssa lievittämään: tarkoitus on muun muassa lisätä omavaraisuutta, lisätä hakkuita ja mobilisoida puuvarannot.

Puutuotteiden kauppasaarron arvioidaan vaikuttavan haitallisesti esimerkiksi elintarvike- ja lääkealoilla, joiden logistiikka perustuu puisiin kuormalavoihin. Myös monissa puupohjaisissa rakennusmateriaaleissa, esimerkiksi koivuvanerissa ja -sahatavarassa, vaikutukset tulevat olemaan kovat.

”Tämän konfliktin aiheuttaman inhimillisen tragedian lisäksi Euroopan puutuoteteollisuus tulee kärsimään sen johdosta puupulasta. Vaikka yritykset ovat jo tarttuneet toimenpiteisiin selvitäkseen tilanteesta, on kiistämätöntä, että sektorimme tarvitsee kansallisten hallitusten ja eurooppalaisten instituutioiden välittömiä interventioita, jotta kriittinen tukkipula pystytään välttämään”, CEI-Bois’n ja EOS:n pääsihteeri Silvia Melegari totesi.

Kommentit (2)

  1. Kerran näinkin päin. Silloinen Neuvostoliitto romahdutti 1928 Suomen ja monen muunkin maan sahatavaraviennin, koska Stalin käytti hakkuissa vankityövoimaa, mikä mahdollisti neuvostoliittolaisen sahatavaran polkumyynnin Eurooppaan.

    Konkurssiin joutui Suomesta niin sahoja kuin niitä luotottaneita pankkeja.

    Olen aina jankuttanut siitä, että kaikkein viisainta on kasvattaa metsiä mahdollisimman tehokkaasti, jolloin resursseja on erilaisten yllättävienkin tilanteiden varalta. Tämän hetkiset tapahtumat perustelevat näkemystäni. Valitettavasti julkisuudessa keskustelua käydään aivat toisenlaiset näkökohdat edellä.

    On selvää, että boikotit piti järjestää. Eivät nämä äkilliset käänteet ole kuitenkaan toivottavia vaikka saattavatkin aiheuttaa lyhytaikasisia hintahuippuja.

  2. Panu

    Toivottavasti EU-tasolla nyt ymmärretään, että puuta tarvitaan eikä heitetä ainoastaan kapuloita rattaisiin.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut