Ruotsin hirvivahingot yhä korkealla tasolla – paikoin lähes viidennes nuorista männyistä vahingoittunut

Tilanne ei ole merkittävästi muuttunut aiemmista vuosista, Skogsstyrelsenistä kerrotaan.

Ruotsissa hirvet ja muut hirvieläimet ovat vahingoittaneet 12 prosenttia nuorista männyistä viimeisen vuoden aikana. Vaikka se on prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisvuonna, ollaan vahinkojen suhteen yhä kaukana tavoitetasolta (korkeintaan viisi prosenttia), maan metsäviranomainen Skogsstyrelsen toteaa.

”Kansallisella tasolla ei valitettavasti näy merkittävää muutosta aiempiin vuosiin verrattuna. Vahinkojen vähentämiseksi tarvitaan entistä voimakkaampia toimia”, kertoo Skogsstyrelsenin riista-asiantuntija Ebba Henning Planck.

Hirvivahinkojen määrä vaihtelee alueittain. Vähiten tuhoja oli muun muassa Skånessa, jossa vahingoittuneiden mäntyjen osuus jäi kahdeksaan prosenttiin. Eniten tuhoja oli maan etelä- ja lounaisosissa (Hallandin ja Blekingen maakunnissa), joissa liki viidennes nuorista männyistä oli vahingoittunut.

Tulokset perustuvat Skogsstyrelsenin vuotuisen tuhoseurantaan. Vuonna 2016 käynnistetyssä seurannassa on 50 000 koealaa eri puolella maata. Koko maan osalta tulokset ovat vaihdelleet 10–13 prosentin välillä, eikä selviä merkkejä muutoksesta ole havaittu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat