Taimikko kasvaa hiilen sitojaksi jo 8–13 vuoden kuluttua avohakkuun jälkeisestä istutuksesta, ilmenee ruotsalaisen Linné-yliopiston maastomittauksista. Se vastaa vain noin viittätoista prosenttia metsän kiertoajasta.
Jos kannot nostetaan uudistusalalta, taimikko kasvaa hiilen nettositojaksi vielä tätäkin nopeammin.
”Tällöin metsästä tuli hiilinielu jo kahdeksan vuoden kuluttua. Ja jo yhdentoista vuoden kuluttua se oli sitonut yhtä paljon hiiltä kuin hakkuun ja taimikkovaiheen aikana oli vapautunut”, kertoo tutkija Achim Grelle Skogsaktuellt-verkkosivustolla.
Linné-yliopiston tutkimus perustuu hiilidioksidin virtausmittauksiin viidessä nuoressa metsässä. Tulokset koskevat Etelä- ja Keski-Ruotsia.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Mutta koska hakkuu aukko tulee nettositojaksi, koska on sitonut kaiken sen hiilidioksiidin joka on vapautunut hakatusta puustosta, poltetuista kannoista rakennusjätteistä poltetusta paperista pahvilaatikoista jne, harvennushakkuiden takia vaputuneesta hiilidioksidista jne. Ei metsän hakkaamisella saada aikaan semmosta hiilinielua, ei edes metsän kasvatuksella kivennäismailla että sen ansiosta ilman hiilidioksidi vähenisi. Paljon parempia tuloksia saataisiin jos pohja troolaus lopetettaisiin.