Ruotsalainen metsäyhtiö SCA uhkaa irtautua FSC-sertifioinnista, ellei sertifioinnin kriteerejä muuteta, uutisoi ruotsalaislehti ATL.
Samaa suunnittelee myös Holmen, toinen ruotsalainen metsäyhtiö. Asiasta kertoo Holmenin toimitusjohtaja Henrik Sjölund ruotsalaislehti Dagens Nyheterissä julkaistussa näkökulmassaan.
”Olemme samaa mieltä SCA:n kanssa. Haluamme olla osa FSC:tä, mutta tilanne on kestämätön”, Sjölund kirjoittaa.
Metsäyhtiöt kritisoivat FSC-sertifiointia muun muassa siitä, että se ei huomioi riittävästi sitä ilmastohyötyä, joka syntyy, kun puuperäisillä tuotteilla korvataan fossiilisia tuotteita. Yhtiöiden mielestä sertifioinnissa kiinnitetään turhan yksipuolisesti huomiota luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.
Metsäyhtiöt kokevat myös, että FSC:n kriteerit vaihtelevat liikaa eri maiden välillä. Yhtiöiden mukaan FSC:n kriteerit ovat Ruotsissa muita maita tiukemmat. SCA:n mielestä FSC-sertifioinnissa pitäisi lisäksi kuunnella nykyistä enemmän myös metsänomistajia ja metsätaloutta.
SCA on ilmoittanut, että jos sertifioinnin kriteerejä ei muuteta, FSC-sertifiointi pysäytetään 1. kesäkuuta alkaen yhtiön omissa metsissä. Yhtiö aikoo kuitenkin jatkossakin pysyä FSC:n jäsenenä ja jatkaa sertifiointia omissa metsissään sitten, kun olosuhteet ovat oikeat.
Ruotsin metsistä yli puolet on FSC-sertifioitu, Suomen metsistä noin 12 prosenttia. Suomessa PEFC-sertifikaatti on yleisempi, ja talousmetsistämme noin 80 prosenttia on PEFC-sertifioituja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Näin se menee kun kriteerejä tiukentaa koko ajan. Toisaalta tilanne on hankala jos asiakkaat vaativat FSC:tä (yleensä tietämättä FSC:stä juuri mitään).
Kuluttajaviranomaisten tulisi puuttua harhaanjohtaviin ympäristömerkintöihin harhaanjohtavana markkinointina.
Kriteereitä voitaisiin harmonisoida maiden kesken. Etelämpänä kai kelpaa yksipuolinen istutusplantaasikin FSC:hen, joten ehkä kiristämisen varaa olisi siellä päin ja vastaavasti täällä pohjoisessa voitaisiin ottaa vähän löysemmin?
Suomessa on kyllä yhtä tiukka FSC-standardi kuin Ruåtsissakin. Ja Ruåtsin kansallisen standardin kriteerit on Ruåtsin metsäteollisuus itse hyväksynyt, joten aivan turhaa itkua sikäläisiltä metsäjäteiltä; homman voi kuitata kiristysyrityksenä sertifikaatin vaikuttavuuden romuttamiseksi. Sinänsä Ruåtsin metsäteollisuus – yksi maailman merkittävimmistä viherpesijöistä
…jo vuosikymmenien ajan varmasti haluaa tuotteihinsa FSC-leiman, kunhan se vain ei velvoittaisi mihinkään – niillehän tuli aikoinaan järkytyksenä (kuten myös Suomen metsäteollisuudelle) että sertifikaattia pitää noudattaa myös käytännössä eikä vain paperilla. Ja väite että luontoarvoilla on FSC:ssä liian suuri painoarvo on täysin naurettava, ja mm. tieteellisen tutkimuksen tulosten vatainen. FSC:ssä saa sertifioida plantaaseja missä maassa tahansa (myös Ruåtsissa, jossa teollisuudella on esim. kontortaplantaaseja), mutta ei 90-luvun alun jälkeen perustettuja plantaaseja.