Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Testikäyttöön on hankittu haja-asutusalueille soveltuvia 240-litraisia jäteastioita. Astioihin on lisätty metallivahvikkeita ja erityinen lukitusmekanismi, joka estää karhua avaamasta kantta helposti.
” Karhut ovat erittäin älykkäitä eläimiä, ja odotettavissa on, että testitulosten perusteella joudumme kehittämään astioita edelleen”, kertoo riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm.
Testauksen yhteydessä tiivistetään yhteistyötä jätehuoltoyritysten kanssa, jotta turvallisuus ja jätehuollon sujuvuus voidaan varmistaa samanaikaisesti.
Riistakeskus jakaa myös tietoa karhuista ja ohjeita konfliktien välttämiseen.
” Karhujen levittäytyessä uusille alueille Länsi- ja Etelä-Suomeen voivat nämä uudet naapurit tulla monelle mökkiläiselle ja omakotitaloasujalle yllätyksenä. Karhut ovat erityisen nälkäisiä keväällä herättyään talviunilta, ja siksi niihin on hyvä varautua eri puolilla Suomea – ei ainoastaan perinteisillä karhualueilla Itä-Suomessa”, muistuttaa Nyholm.
Toistaiseksi karhujen vierailut jäteastioilla ovat Suomessa paikallisia ja harvinaisia, mutta viime vuosina tapauksia on havaittu muun muassa Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Pohjois-Hämeessä.
Vinkit karhuturvalliseen pihapiiriin
- Lopeta lintujen talviruokinta ajoissa ja siisti ruokintapaikka.
- Suojaa kotieläinten ruoat siten, etteivät ne ole karhun ulottuvilla.
- Siirrä roska-astiat ja kompostori karhun ulottumattomiin.
- Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
- Älä hautaa jätteitä pihaan tai pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä.
- Pidä grilli puhtaana ja kalanperkeet kaukana pihapiiristä.
- Jos kohtaat karhun tai muun suurpedon hoidetussa pihapiirissä, pyri karkottamaan se pitämällä kovaa ääntä ja tekemällä selväksi, että paikalla on ihminen. Kohtaamisesta tulee ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle.
- Jos suurpeto liikkuu pihapiirissä toistuvasti, käyttäytyy uhkaavasti tai ei poistu välittömästi ihmisen havaittuaan, soita hätänumeroon 112.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään