Väylävirasto toivoo maanomistajien ja puunostajien ottavan virastoon yhteyttä, jos uudistushakkuu ulottuu rautatien suoja-alueelle. Suoja-alue ulottuu yleensä 30 metrin etäisyydelle rautatien keskilinjasta.
Yhteydenoton helpottamiseksi Väylävirasto on kehittänyt Suomen metsäkeskuksen kanssa uuden palvelun. Jos metsänkäyttöilmoitus uudistushakkuusta ulottuu rautatien suoja-alueelle, Metsäkeskus lähettää automaattisesti ilmoituksen metsänomistajalle, hakkuuoikeuden haltijalle ja Väyläviraston maankäyttöisännöitsijälle. Ilmoituksen mukana on myös ohjeita turvalliseen työskentelyyn junaradan läheisyydessä.
”Tieto työturvallisuusasioista kulkee nyt entistä paremmin metsänomistajille ja metsäammattilaisille”, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen Suomen metsäkeskuksesta.
Vuosittain lähes 3 000 hakkuuta
Tavoitteena on ohjeistaa turvalliseen työskentelyyn rautatiealueen läheisyydessä ja vähentää rautatieturvallisuutta vaarantavaa puustoa. Tapio on tuottanut ohjeet rautateiden reunametsien hoitoa varten Väyläviraston toimeksiannosta.
Ohjeessa muun muassa muistutetaan, ettei rautatien varteen pidä jättää uudistushakkuussa puustoa, joka on altis tuulituhoille. Säästöpuitakaan ei tule turvallisuussyistä jättää rautatien välittömään läheisyyteen.
Vuosittain rautatien suoja-alueilla talousmetsissä tehdään lähes 3 000 kasvatus- ja uudistushakkuuta.
”Oikeaan aikaan tehdyt taimikoiden hoitotyöt, kasvatushakkuut ja uudistushakkuut auttavat pitämään puuston terveenä ja elinvoimaisena. Hyvin suunnitelluilla hakkuilla voidaan parantaa junaliikenteen sujuvuutta, kun puita ei kaadu radalle”, Tapion metsäasiantuntija Airi Matila sanoo.
Ei ylimääräisiä kustannuksia
Väylävirasto toivoo, että hakkuun yhteydessä voitaisiin poistaa myös korkeat puut rautatiealueelta. Näiden poistosta on sovittava kuitenkin Väyläviraston kanssa.
Tarvittaessa Väylävirasto järjestää kustannuksellaan hakkuutyömaalle ammattilaiset, jotka varmistavat, että työt sujuvat turvallisesti.
”Maanomistajalle näistä turvatoimista ei tule ylimääräisiä kustannuksia”, kertoo kiinteistöasiantuntija Lauri Huttunen Väyläviraston kiinteistöyksiköstä.
Metsälehti kuuluu Tapio-konserniin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.