Metsäalan eri osapuolten välinen vastakkainasettelu on julkisuudessa jyrkempi kuin julkisuuden ulkopuolella tapahtuvissa kohtaamisissa, todetaan eri toimijat yhteen tuoneiden luottamuksellisten dialogien yhteenvedossa.
Koneen Säätiön ja Dialogi Akatemian järjestämät keskustelutapahtumat kokosivat yhteen metsäalan toimijoita. Mukana oli muun muassa luonnonsuojelujärjestöjen työntekijöitä, metsäteollisuudessa työskenteleviä henkilöitä, metsänomistajia, tutkijoita, viranomaisia, aktivisteja ja taiteilijoita.
Vaikka metsäteemojen monimutkaisuus ja niihin liittyvät ristiriidat ja jännitteet herättivät osallistujissa voimakkaita tunteita, eri osapuolten välisen vastakkainasettelun todettiin olevan jyrkempi julkisuudessa kuin julkisuuden ulkopuolella tapahtuvissa kohtaamisissa. Käsitys metsiin liittyvistä kipukohdista oli eri toimijoilla yllättävänkin yhteinen.
Suurista kuvista, kuten kestävyysmurroksen tarpeesta ja sen laajoista vaikutuksista ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti, oltiin useimmiten samaa mieltä.
Erilaisia näkemyksiä liittyi esimerkiksi muutoksen kiireellisyyteen, aikatauluun ja tarvittaviin toimenpiteisiin. Eri toimijat painottivat myös eri tavoin ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä.
Keskusteluissa todettiin, että kohtaamme enenevissä määrin ekologisia ja yhteiskunnallisia kriisejä, emmekä voi tehdä tarvittavia päätöksiä turvautuen menneisyyden ratkaisumalleihin.
”Oli rohkaisevaa huomata, että jännitteistä huolimatta keskusteluissa saatiin rakennettua luottamuksellista ilmapiiriä, joka auttoi ymmärtämään paremmin toisistaan poikkeavia näkökulmia. Keskinäisen luottamuksen lisääminen onkin välttämätön askel pitkäjänteisellä yhteisellä matkalla kohti metsiin liittyviä uusia ratkaisuja ja tekoja”, Koneen Säätiön Metsän puolella -aloitteen muutosjohtaja Mari Pantsar sanoo Koneen Säätiön tiedotteessa.
Luottamukselliset Metsädialogit liittyvät laajempaan käynnissä olevaan kokonaisuuteen, jonka tavoitteena on synnyttää erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita metsien tulevaisuudesta Suomessa. Metsäteollisuuden puolelta suunnittelussa on mukana Metsä Groupin luontoasiantuntija Timo Lehesvirta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään