Raakun suojeluun uusia keinoja, esiintymispaikat julkisiksi?

Työryhmä selvitti talven aikana keinoja, joilla raakun ja muiden suojeltujen lajien esiintymispaikat voidaan turvata.

Viime elokuussa paljastui, että Stora Enson työmaalla Suomussalmella oli ajettu toistuvasti metsäkoneella raakkujoen yli. (Kuvaaja: Hannu Huttu)
Viime elokuussa paljastui, että Stora Enson työmaalla Suomussalmella oli ajettu toistuvasti metsäkoneella raakkujoen yli. (Kuvaaja: Hannu Huttu)

Voitaisiinko raakkuesiintymien salassapitokiellosta luopua?

Tätä asiaa alettaneen selvittää Lajitietokeskuksessa viranomaistyönä. Ehdotus on peräisin ministeriöiden työryhmältä, joka etsi talven aikana keinoja raakun eli jokihelmisimpukan ja muiden suojeltujen lajien esiintymispaikkojen turvaamiseksi.

Jos lajien esiintymätieto olisi julkista, se voitaisiin tuoda esimerkiksi Metsään.fi-palveluun. Tällöin metsänomistaja pystyisi ottamaan lajit huomioon jo hakkuita ja metsänhoitotöitä suunnitellessaan, eikä vasta metsänkäyttöilmoituksen jätettyään.

”Eri toimijat ovat vahvasti yhtä mieltä siitä, ettei Suomussalmen kaltainen tragedia saa toistua”, ylijohtaja Tarja Haaranen ympäristöministeriöstä toteaa tiedotteessa.

Työryhmä ehdottaa lisäksi, että Lajitietokeskus alkaa päivittää ja ylläpitää paikkatietoaineistoa, joka on välttämätöntä viranomaisten, hakkuuoikeuden haltijoiden ja maanomistajien toiminnalle. Aineisto on saatavilla Lajitietokeskuksen Laji.fi-palvelussa. Työryhmän mukaan myös tietopyyntöjen käsittelyä on nopeutettava.

Maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön perustamassa työryhmässä oli laaja edustus metsä- ja ympäristöalan valtionhallintoa ja valtionyhtiöitä, myös Metsälehden omistava Tapio-konserni.

Seuraavaksi ministeriöt ovat kutsumassa sidosryhmät foorumiin, jossa pohditaan, miten toimintatapoja on muutettava, jotta luontoarvot saadaan turvattua metsänkäsittelyssä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito