Raakkukohun jälkipuinti jatkuu, kansliapäälliköt tapasivat alan toimijoita

Keskustelussa haettiin ratkaisuja siihen, miten rauhoitettujen lajien säilymistä voidaan kehittää.

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälliköt keskustelivat eilen torstaina metsätalouden toimijoiden, ympäristöviranomaisten ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa. Tarkoitus oli pohtia, miten rauhoitettujen lajien säilyminen voidaan turvata nykyistä paremmin.

Keskustelu oli jatkoa ympäristöministeri Kai Mykkäsen syyskuussa järjestämälle tapaamiselle, jossa ministeri tapasi metsäyritysten ylintä johtoa Suomussalmen raakkutapauksen tiimoilta.

Kansliapäälliköiden tapaamisessa osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi lajitiedon saatavuudessa ja ajantasaisuudessa sekä tietojärjestelmissä että yhtenäisessä viranomaisohjeistuksessa on parannettavaa. Metsäalan toimijat toivoivat, että sekä tieto lajien että luontokohteiden esiintymistä olisi nykyistä tehokkaammin hyödynnettävissä jo hakkuiden suunnittelussa.

Tällä hetkellä tietoa jaetaan keskitetysti Lajitietokeskuksesta, joka kokoaa yhteen monien eri organisaatioiden hallinnoimat lajitietoaineistot. Ohjeistusta ja neuvontaa pyritään vahvistamaan aluehallintouudistuksen myötä perustettavassa valtakunnallisessa Lupa- ja valvontavirastossa.

Jälkivalvonnan tehostamiseksi ympäristöhallinnossa kartoitetaan mahdollisuuksia hyödyntää satelliitteja luonnonsuojelulain valvonnassa. Yhteistyötä Metsäkeskuksen kanssa tiivistetään, koska siellä satelliittiaineistojen käytöstä valvonnassa on jo kokemusta.

Seuraavaksi työ jatkuu pienryhmässä, johon kutsutaan mukaan toimijoita muun muassa metsäteollisuudesta, aluehallinosta ja lajitieto-osaajia. Tarkoitus on saada konkreettisia ehdotuksia alkukevääseen mennessä.

”Alan toimijat ovat aktiivisia ja hakevat ratkaisuja. Yhteisen näkemyksen taakse on helpompi löytää myös poliittinen tuki ja resurssit”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen tiedotteessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat