Raakkujen pelastustyöt etenevät Suomussalmella, hakkuutähteitä siirretty ja ajouria peitetty

Noin 5 500 raakkua on siirretty tuhoutuneelta alueelta.

Suomussalmen Hukkajoella on ahkeroitu raakkujen pelastamiseksi. Metsähallituksen mukaan toistaiseksi joesta ajouran läheltä on kannettu pois noin 30 kuutiota mutaa ja hakkuutähteitä. Lisäksi metsäkoneiden ajourat on peitetty rinteiltä, jotta mutaa ja kiintoaineita ei enää valuisi jokeen.

Noin 5 500 jokihelmisimpukkaa on siirretty ylävirtaan tuhoutuneelta alueelta.

”Vielä ei ole varmaa, kuinka suuri osa siirretyistä jokihelmisimpukoista toipuu. Jos simpukat nousevat jaloilleen, se on elon merkki”, sanoo projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Myös hienojakoisen kiintoaineksen, hiesun, poistaminen on saatu aloitettua. Työtä tehdään suodatinkankaiden avulla. Vettä ajetaan suodatinkankaita päin, jolloin hienojakoinen aines jää kankaaseen, eikä pääse valumaan pidemmälle alajuoksuun.

”Selvää on, että kaikkea hienojakoista ainesta, mitä jokeen on yliajojen takia tullut, ei saada täysin poistettua. Hienojakoinen aines oli ehtinyt valua satoja metrejä alavirtaan jo silloin, kun tulimme ensimmäistä kertaa paikalle”, Luhta kertoo.

Vaikka vapaaehtoisia ei tuhoalueella tällä hetkellä tarvitakaan, vedenpuhdistamisen asiantuntijoille voisi olla käyttöä, Metsähallituksesta kerrotaan.

”Jos veden puhdistamisen asiantuntijoilla on ajatuksia, miten hienoa ainesta saa mahdollisimman tehokkaasti pois joesta, tällaista käytännön apua tarvitsemme ja meihin voi olla yhteydessä. Erilaisia pumppuja ja imuruoppausta on jo kokeiltu, eivätkä ne tässä tapauksessa toimi”, Luhta toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto