Kansalaiset ovat kevään ja kesän aikana ilmoittaneet jo yli 67 000 puutiaishavaintoa Punkkilive-palveluun eri puolilta Suomea. Viime vuonna palveluun ilmoitettiin yhteensä lähes 80 000 punkkihavaintoa.
Etelä-Suomessa puutiaisten aktiivisuus jatkuu edelleen vilkkaana, mutta Pohjois-Suomen taigapunkkialueella punkkeja tavataan enää satunnaisesti. Alkukesästä tilanne oli hieman toisenlainen kun Oulusta raportoitiin runsaasti punkkihavaintoja.
”Oulussa tavataan lähinnä taigapunkkia, jonka aktiivisuus loppuu kesäkuun lopulla. Nyt Oulun havainnot ovat vähentyneet jo hyvin paljon. Sen sijaan Turun seudulta on viimeisen kuukauden aikana kertynyt lähes 3 000 havaintoa ja myös kokonaismäärässä Turku mennyt selkeästi ohi Oulusta”, sanoo tutkijatohtori Jani Sormunen Turun yliopistolta.
Hänen mukaansa alueilla, joilla taigapunkki on valtalaji, yli 80 prosenttia vuoden havainnoista tulee huhti-kesäkuussa. Sen sijaan alueilla, joilla puutiainen on valtalaji, huhti-kesäkuun osuus on vähän alle 50 prosenttia. Etelä-Suomen puutiaisalueilla aktiivisuus saattaa jatkua pitkälle syksyyn.
Punkkilive-palvelun havaintokartalle on tänä kesänä julkaistu uusi ominaisuus. Nyt kartalla on mahdollista tarkastella kuntakohtaisia tietoja punkkien esiintyvyydestä pohjautuen vuoden 2021 raportoituihin havaintoihin sekä kyseessä olevan kunnan asukaslukuun.
Sivustolla on vierailtu tänä vuonna yli 300 000 kertaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Tutkijat toivovat, että kansalaiset kirjaavat havaintonsa edelleen palveluun joka kerta puutiaisen kohdatessaan.
”Vilkkailla puutiaisalueilla monet voivat kohdata punkkeja jatkuvasti, jolloin into havaintojen raportointiin saattaa hiipua. Punkkilive kannattaa kuitenkin ottaa säännölliseen käyttöön ja kaikki havainnot raportoida aina punkin kohdatessaan. Näin saamme jatkossa yhä tarkempaa tietoa esimerkiksi puutiaisten runsaudesta eri kunnissa”, muistuttaa biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopistolta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään