Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry aloittavat yhdessä Luonnonvarakeskuksen, Itä-Suomen yliopiston, Metsäteho Oy:n sekä Tapio Palvelut Oy:n kanssa mittavaksi kuvaillun tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on todentaa monimuotoisuustyön vaikutuksia tiedepohjaisesti sekä mallintaa metsien biodiversiteetin kehittymistä tulevaisuudessa. Kehitystä arvioidaan sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä, aina vuoteen 2100 asti. Tutkimuksesta saatuja tietoja hyödynnetään toimialan monimuotoisuustiekartassa.
”On tärkeää tarkastella monimuotoisuustyömme vaikuttavuutta ja arvioida, ovatko tehdyt toimet olleet oikeansuuntaisia. Samalla saamme tietoa, miten voimme kantaa kortemme kekoon kansallisten ja EU:n asettamien biodiversiteettitavoitteiden saavuttamiseksi”, toteaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.
Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Suomen akatemian rahoittaman Unite-lippulaivan kanssa Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Itä-Suomen yliopiston toimesta. Luke arvioi monimuotoisuuden nykytilaa ja mallintaa tulevaisuuden kehityspolkuja. Itä-Suomen yliopisto puolestaan selvittää yhteistyössä Metsätehon kanssa luonnon monimuotoisuuden mittausteknologioiden kehitystarpeita.
”Ilmaston ja luonnon muuttuessa tarvitsemme monimuotoisuuden turvaamiseksi faktapohjaista päätöksentekoa, ylisukupolvista ajattelua ja kattavan työkalupakin. Työ luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi osana puunhankintaa on metsäsektorille erittäin tärkeä asia”, sanoo Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto.
Toimijat toteavat tiedotteessaan, että metsien monimuotoisuuden nykytila on myös seurausta metsien käytön pitkästä historiasta. Viimeisen 25 vuoden aikana talousmetsien hoitoa on systemaattisesti kehitetty ja monimuotoisuuden tilan seurantaa parannettu.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.