Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa kääntyi viime vuonna laskuun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotieto kertoo. Kiinteitä puupolttoaineita kului yhteensä 19,5 miljoonaa kiintokuutiota eli 37,3 terawattituntia, mikä on viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Käyttö oli ollut kasvussa vuodesta 2015 lähtien.
Yksi syy laskuun voi olla sää. Talvi 2020 oli suuressa osassa maata ennätyslauha, mikä vähensi lämmöntuotannon tarvetta.
Metsäteollisuuden sivutuote- ja jätepuuta kului 10,7 miljoonaa kuutiota, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Eniten poltettiin kuorta, kaikkiaan 6,6 miljoonaa kuutiota. Erilaisia puruja kului 2,7 miljoonaa ja puutähdehaketta 1,3 miljoonaa kuutiota.
”Hakkuiden väheneminen ennakkotietojen perusteella 11 prosentilla edellisvuodesta vaikuttaa metsäteollisuuden sivutuotepuun käyttöön”, yliaktuaari Tuomas Niinistö Lukesta kertoo.
Pienpuuta hakkeeksi ennätysmäärä
Sen sijaan metsähakkeen käyttö pysyi lähes ennallaan, sitä kului 7,5 miljoonaa kuutiota. Sähkön ja lämmön yhteistuotannossa haketta käytettiin 4,6 miljoonaa kuutiota, mikä oli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Lämmöntuotannossa käyttö lisääntyi 4 prosenttia 3 miljoonaan kuutioon. Kun pientaloissa haketta poltettiin 600 000 kuutiota, kokonaiskäyttö nousee 8,1 miljoonaan kuutioon.
”Pelkkään lämmöntuotantoon metsähaketta meni tilastohistorian suurin määrä”, Niinistö sanoo.
Haketta tehtiin eniten pienpuusta, jota tähän tarkoitukseen meni 4,1 miljoonaa kuutiota. Se on 7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja tilastohistorian suurin määrä. Hakkuutähteiden käyttö hakkeen raaja-aineena laski 14 prosenttia 2,5 miljoonaan kuutioon. Järeää, lähinnä lahovikaista ja pystykuivaa runkopuuta paloi hakkeena 600 000 kuutiota eli 39 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.
Hakemäärässä on mukana niin kotimainen hake kuin tuontihakekin. Metsähakkeen tuonti on viime vuosina noussut, Bioenergia ry:stä muistutetaan. Vuonna 2019 tuonnin osuus oli viidennes, viime vuoden tuonnista ei vielä ole saatavilla tilastotietoa.
Lisätty Bioenergian osuus loppuun (klo 14.40)
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään