Puun hinta nousee Ruotsissa

Erikoispuun valmistaja Rundvirke Skog korottaa kuitupuun tienvarsihintaa 25 kruunulla.

Ruotsin suurin erikoispuun valmistaja Rundvirke Ab ilmoitti viime viikolla verkkosivuillaan korottavansa havukuitupuun hintaa eteläisellä ostoalueellaan. Perusteeksi todettiin kuitupuumarkkinoiden kasvu, siis kilpailu.

Hinnankorotuksesta tiedotettaessa todettiin myös, että lopputuotteiden hintoja korotetaan samassa suhteessa kuin raaka-aineenkin.

Falunissa pääkonttoriaan pitävän Rundvirke Skog Ab:n metsäpäällikkö Stefan Perssonin mukaan kuitupuun tienvarsihinnan korotus oli 25 kruunua. Korotettu tienvarsihinta on 255 kruunua. Koko tätä summaa metsänomistaja ei saa, vaan summasta vähennetään kaukokuljetusmaksu, joka vaihtelee alueittain. Taalainmaalla se noin 12–20 kruunua.

Aluuellisia hintalistoja

Myös Ruotsin isot kuitupuun ostajat ovat viime aikoina ilmoittaneet kuitupuun hintojen korotuksista.

Toisin kuin Suomessa, puun hinnoittelu on Ruotsissa perusteiltaan avointa. Jokaisella yhtiöllä on alueelliset hintalistat puutavaralajeittain. Tavallisimmin ilmoitetaan tienvarsihinta. Ilmoitetut korotukset tehdään listahintoihin.

Suomessa puukauppaa ei käydä avoimin hintalistoin, myöskään hinnan korotuksista ei ilmoiteta julkisesti.

”Meillä kauppa perustuu ostajan ja myyjän väliseen sopimukseen”, UPM:n Länsi-Suomen integraattialueen johtaja Tero E. Nieminen toteaa.

Suomessa julkisista puun hintalistoista luovuttiin 1990-luvulla, kun ostajien ja myyjien väliset puun hintaneuvottelut loppuivat.

Stora Enso on kokeillut Ruotsin mallia mukailevaa, julkisin hinnoin tehtävää tienvarsikauppaa erityisesti Pohjois-Suomessa. Aluejohtaja Esa Ojalan mukaan se ei ole yleistynyt.

”Julkisia ilmoituksia puun hinnankorotuksista ei ole harkittu”, Ojala toteaa.

Korjuukustannukset erikseen

Todellisuudessa ruotsalainen puukauppatapa ei ole sen avoimempaa kuin meikäläinen, pikemminkin päinvastoin. Rundvirken Persson kertoo, että puukaupat tehdään usein sopien, että lopullinen tienvarsihinta määritellään hakkuun aikana voimassa olevan hintalistan perusteella.

”Puun myyjä hyötyy, jos puun hinnat ovat nousussa. Toki osa kaupoista tehdään kaupantekohetken hintalistojen perusteella.”

Hintalistat kertovatkin vain tienvarsihinnan. Korjuun hinta määritellään erikseen, joten kantohinta ei kaupantekohetkellä ole tiedossa.

Suomessa puunostajat raportoivat puukauppakohtaiset kantohinnat Luonnonvarakeskukselle, joka julkistaa viikoittain päivittyvät valtakunnallisen ja alueellisen kanto- ja hankintahintatilaston viikoittain. Ruotsissa vastaavaa tilastointia ei ole.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa