Suomen Sijoitusmetsien hallituksen jäsen ja Metsälehden kolumnisti Jyrki Ketola kertoi Lapin metsätalous -päivillä, miksi metsä on niin hyvä sijoitus.
”Lähes kaikki valtiot – Ruotsia ja muutamaa muuta lukuun ottamatta – velkaantuvat liian nopeasti. Näistä veloista selvitään, kun annetaan inflaation juosta vähän liian nopeasti”, Ketola sanoi.
Ketola ei pidä deflaatiota eli rahan arvon vahvistumista todellisena riskinä. Sen sijaan inflaatio laukkaa yhä liian lujaa, mutta todellinen uhka on stagflaatio, jossa talouskasvu pysähtyy ja inflaatio painuu alle kahden prosentin.
”Metsä on hyvä sijoitus, koska se on suojattu kaikilta näiltä uhilta”, Ketola sanoi.
Puumarkkinatilanne näyttää Ketolan mukaan hyvältä. Ainoa, puumarkkinoita varjostava tekijä on se, että Keski-Euroopan kirjanpainajatuhot lisääntyvät olennaisesti tai tulee jokin jättimyrsky.
”Muuten Euroopassa on nyt paha pula raakapuusta, mikä tarkoittaa hintojen nousua.”
Kirjanpainajariski on suurin Puolassa, mutta tilanne on rauhoittunut Saksassa, Tshekissä ja Sloveniassa.
Pääoman tuotto metsässä riippuu siitä, paljonko metsästä maksaa. Yleisö halusi kuulla Ketolan mielipiteen siitä, miksi Etelä-Suomessa metsämaa on niin kallista, ettei sen ostaminen kannata millään arvostustavalla laskien.
”Helsinki–Turku–Tampere-kolmio ja siitä sata kilometriä ulospäin ostajia on aivan liikaa. Osittain Etelä-Karjalassa on sama tilanne, mutta en tiedä syytä siihen. Heti, kun lähdetään näiltä alueilta pohjoiseen, tilanne on aivan toinen”, Ketola sanoi.
Etelä-Savossa metsämaan hinnat jo menettelevät ja Pohjois-Savossa hintatilanne on ostajan kannalta paljon parempi, erityisesti rehevien metsien osalta.
”Karkeasti Enon korkeudelta pohjoiseen tullaan hyvin karuille maille ja Enosta etelään päin hyvin reheville maille. Niiltä löytyy todella hyviä ostokohteita. Samoin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta”, Ketola pohti
Ostin metsää Kemijärveltä
Conifer Consulting -yhtiön toimitusjohtajan Mikael Beckin mukaan Helsinki on maailman kiinteistösijoittajien silmissä täyttä periferiaa, mutta kansainvälisten metsäsijoittajien mielestä Suomi on kiinnostava, koska se on maailman kahdeksanneksi suurin puun tuottaja.
Itämeren altaan alue on aivan ydinaluetta metsäkiinteistömarkkinoilla, uskoo, mutta hänenkin mielestään Etelä-Suomessa metsistä on maksettu viime vuodet aivan liian kovia hintoja.
Metsämaan hinta oli myös Beckin mielestä todella kallista vuosina 2022 ja 2023. Hintakehitys alkoi rauhoittua vasta viime vuoden lopulla.
”Etelä-Suomessa on liikaa varakkaita ostajia, ja siksi metsä on siellä kallista. Itse ostin äskettäin ensimmäisen metsätilan muutamaan vuoteen, ja ostin sen Kemijärveltä. Täältä Lapista saa metsää vielä järkevällä hinnalla”, Beck totesi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.