Puulla pehmeämpää jugurttia

VTT:n mukaan puuperäisillä aineksilla - ksylaanilla, fibrilloidulla selluloosalla ja ligniinillä - voitaisiin parantaa elintarvikkeiden laatua.

Erilaisilla puuaineksilla voitaisiin parantaa elintarvikkeiden laatua. VTT:n mukaan puuperäisiä aineksia voitaisiin hyödyntää muun muassa jogurtin, leipomotuotteiden ja lihatuotteiden valmistuksessa.

Esimerkiksi koivusta eristetyllä hemiselluloosalla eli ksylaanilla voitaisiin parantaa jogurtin rakennetta. VTT:n kokeissa ksylaanin käyttö teki jogurtin rakenteesta tasaisemman ja pehmeämmän. Se myös säilyi paremmin, vesi ei erottunut hyytelömäisestä rakenteesta. Lisäksi ksylaani pilkkoutui paksusuolimallissa hitaasti, eikä siten todennäköisesti aiheuta ilmavaivoja, kuten yleisesti käytetyt fruktaanit.

Fibrilloitua selluloosaa voitaisiin käyttää sakeuttamisaineena esimerkiksi hapatetuissa maitotuotteissa parantamaan tuotteen rakenteen kestävyyttä. Ruuansulavuusmallissa se osoittautui tehokkaaksi vapaiden sappihappojen sitojaksi, mikä viittaa kolesterolia alentavaan vaikutukseen.

Ligniiniä kokeiltiin muffinsien valmistuksessa. Ligniinillä pystyttiin korvaamaan kananmuna ja munankeltuainen kuohkean rakenteen kärsimättä. Ligniini toimi myös hyvin majoneesin emulgaattorina ja tuki lihatuotteessa mehukkaan rakenteen muodostumista.

METSÄLEHTI