Puukauppa jatkoi viime viikolla jyrkkää laskuaan. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten ostot yksityismetsistä laskivat 698 000 kuutioon, mikä on noin 190 000 kuutiota vähemmän kuin edellisviikolla. Vuodentakaista ollaan kuitenkin jopa 275 000 kuutiota edellä.
Kun mukaan lasketaan kaikki puunostajat – Metsäteollisuus ry:n jäsenten ostot ovat noin 80 prosenttia Suomen puukaupoista – on alkuvuoden aikana ostettu puuta yhteensä 24,7 miljoonaa kuutiota. Se on yli miljoona kuutiota vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.
Hinnat olivat lievässä nousussa. Kuusitukin keskikantohinta nousi 83,45 euroon ja mäntytukin 80,42 euroon kuutiolta. Koivutukin hinta pysyi samassa kuin viime viikolla eli 66,80 eurossa kuutiolta.
Kuitupuun hinnat jatkoivat kapuamistaan. Kuusikuidun hinta nousi 34,51 euroon, mäntykuidun 32,54 euroon ja koivukuidun 33,68 euroon kuutiolta.
- Katso tuoreimmat hinnat tästä ja kokeile myös Metsälehden puunhintalaskuria.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kesälomien ja tuotannon kesäseisokkien aikaan puukauppojen vähentyminen on normaali ilmiö. No problems!
Mutta kaupat käyvät ja puu liikkuu, kun kesäyöt pimenevät ja syksy alkaa saapua. Kestojarru puukaupoille on mielettömän korkea puun myyntiverotus. Se estää metsien uudistamista ja hoitotoimia varsin tehokkaasti.
Jopa energiapuukauppa kärsii tästä ja joudumme yhä käyttämään ulkomaisia tuontipolttoaineita, vaikka oma energiapuu lahoaa silmiemme edessä.
Minulla on kokemusta energiapuusavotasta metsäkoneella tehtynä, missä kulut olivat merkittävästi suuremmat kuin tuloni energian arvon mukaan maksetusta puusta! Mitä tulisi tehdä, jotta kotimainen ja ehdottomasti uusiutuva puuenergia saataisiin myyjällekin mielekkääksi?