Punainen Risti: Mitä tehdä, jos eksyy metsään?

Marjastus- ja sienestyskauden alkaessa monet suuntaavat jälleen metsään. Eksymistilanteessa erityisen tärkeää on oikea varustus sekä rauhallinen toiminta.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsintäharjoitukset Simossa. (Kuva: Suomen Punainen RistiTimo Heikkala)
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsintäharjoitukset Simossa. (Kuva: Suomen Punainen RistiTimo Heikkala)

Suomen Punaisen Ristin koordinoima vapaaehtoinen pelastuspalvelu tukee viranomaisia erilaisissa tehtävissä, kuten kadonneiden etsinnässä. Sienestys- ja marjastuskauden alkaminen tarkoittaa usein myös etsintätapauksien lisääntymistä.

Ennen metsään lähtöä on hyvä suunnitella oma reitti huolellisesti, vapaaehtoinen pelastuspalvelu kertoo tiedotteessa. Lisäksi kannattaa kertoa jollekin toiselle minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka kauan aikoo viipyä.

Metsään on hyvä pakata lämmin varavaatekerta, jolla tarkenee, jos retki venähtää odottamatta illan tai yön puolelle. Etsintätilanteessa helpottaa myös värikkäät vaatteet, jotka erottuvat ympäröivästä maastosta. Metsäretkeilijän kannattaa ottaa mukaan myös avaruuspeitto. Se on kevyt, lämmin, suojaa sateelta ja toimii istuinalustana.

Täyteen ladattu varavirtalähde ja omaan puhelimeen sopiva johto on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, että puhelimesta loppuu virta. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennakkoon 112 Suomi -sovellus. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin ja välittää sen hätäkeskuspäivystäjälle. Lisäksi puhelimeen on hyödyllistä ladata karttasovellus.

Metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan myös paperinen kartta, kompassi, sytykkeitä, sytytysväline, puukko ja eväät, joilla pärjää tarvittaessa pidemmänkin aikaa. Varsinkin helteellä on tärkeää varata mukaan riittävästi juotavaa.

Jos metsässä huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena. Retkeilijän kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tarkkailla ympäristöä kaikessa rauhassa. Itseään voi yrittää paikantaa karttasovelluksen ja maamerkkien avulla.

”Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta”, kertoo vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen.

Eksymisestä ei kannata tuntea häpeää, vaan apua kannattaa soittaa ajoissa.

”Jos oikeaa reittiä ei löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista”, Veikkolainen kertoo

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset