Kuusenneulasruostetta on pidetty ainoastaan Etelä-Suomen tautina, mutta viime vuonna sitä esiintyi paljon myös pohjoisen kuusikoissa. Kuusenneulasruosteen tavoin myös katajankariste, lepänruoste ja punavyökariste ovat levittäytyneet eteläisemmästä Suomesta Kainuuseen ja pohjoiseen Suomeen asti. Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen vuoden 2015 metsätuhoraportista.
Punavyökaristetta löydettiin Lapista ensimmäisen kerran vuonna 2006. Se ruskettaa männynneulasia ja voi siten tappaa puita. Viime vuonna punavyökaristetta esiintyi Lapissa jo hyvin paljon. Lapissa leviämistään on jatkanut myös taimikoita ja nuoria männiköitä haittaava tervasroso.
Viime kesänä havaittiin paljon myös kuusensuopursuruostetta, joka näkyi muun muassa järvien pinnalla harmaana itiöpölynä. Kuusensuopursuruostetta esiintyi lähes kuusirajalta Keski-Suomeen asti.
Koivuissa taas oli viime vuonna runsaasti hattutautia koko maan alueella. Sen aiheuttaa sieni, joka kuolettaa lehtiä ja oksia alhaaltapäin siten, että lopulta oksista jää enää ylin latvus jäljelle.
Suomesta on löydetty myös uusia lajeja. Yksi niistä on mäntyjen tautisieni etelänversosurma, jota löydettiin Helsingistä ja Lohjalta. Sienen itiöemiä havaittiin varttuneiden mäntyjen kävyissä, mutta itse puissa ei näkynyt silminhavaittavia merkkejä taudista. On mahdollista, että sieni on levinnyt eteläisemmästä Euroopasta pohjoisemmaksi ilmaston lämpenemisen takia.
METSÄLEHTI
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.