PTT: Syksyn puukauppaan tuskin luvassa hintapiikkejä

Harvennushakkuiden osuus puukaupoista on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti.

Suomessa ostettiin tämän vuoden tammi-toukokuussa tukkipuuta lähes 30 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Taustalla vaikuttavat muun muassa metsäteollisuuden alkuvuoden korkeat varastotasot ennätyksellisen puukauppavuoden 2018 jälkeen.

Sahatavaran vientihinta on laskenut vuoden takaisesta. Mäntysahatavaralla pudotus on ollut lähes viisi prosenttia ja kuusisahatavaralla yhden prosentin.

”Laskevasta hintakehityksestä huolimatta sahatavaran vienti Suomesta kasvoi alkuvuonna 4,7 prosenttia”, kertoo metsäekonomisti Matti Valonen Pellervon taloustutkimuksesta (PTT).

Tukkipuun keskikantohinnat ovat pysyneet Suomessa liki viime vuoden tasolla. Mäntytukin hinta laski alkuvuonna 0,1 prosenttia, kuusitukin 0,8 prosenttia ja koivutukin 0,4 prosenttia.

Tänä vuonna kotimaan puukaupat ovat Valosen mukaan painottuneet yhä enemmän harvennushakkuisiin ja kuitupuuhun. Kuitupuun osalta puukauppamäärät ovatkin laskeneet viime vuodesta tukkipuuta maltillisemmin.

”Kokonaisuudessaan kuitupuuta on ostettu kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Eniten ovat laskeneet kuusikuitupuun ostot, noin 20 prosenttia”, sanoo Valonen.

Kuitupuun hinta on Suomessa jatkanut nousua tammi-toukokuussa. Mäntykuitupuun keskihinnat nousivat 6,4 prosenttia, kuusikuidun 4,4 prosenttia ja koivukuidun 5,2 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Kuusitukkia tarjolla Keski-Euroopassa

PTT on keväällä ennustanut tukkipuun nimellishintojen laskevan tänä vuonna 2 – 3 prosenttia edellisvuodesta.

”Arvioimme kehityksen jatkuvan saman suuntaisena myös syksyllä. Suomessa tukkipuun hinta on perinteisesti seurannut varsin hyvin sahatavaran vientihintojen kehitystä”, toteaa Valonen.

Keski-Euroopassa heikompilaatuisen kuusisahatavaran tarjonta on kasvanut voimakkaasti myrskyjen ja hyönteistuhojen seurauksena. Esimerkiksi Saksassa korjataan tämän ja viime kesän tuhojen vuoksi yhteensä jopa 70 miljoonaa kuutiometriä puuta. Kuusitukin tienvarsihinnat ovat joillain alueilla puolittuneet viime vuodesta.

”Keski-Euroopan tilanteen vaikutusta Suomen puumarkkinoihin on vielä vaikea arvioida laajemmin”, toteaa Valonen.

Markkinoilla on myös useita muita epävarmuustekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa Suomen metsäteollisuustuotteiden vientiin.

”Iso-Britannian osalta sopimuksettomalla Brexitillä voisi olla lyhytaikaisia negatiivisia vaikutuksia vientiin. Myös Kiinan ja USA:n välinen kauppakiista luo markkinoille epävarmuutta”, Valonen arvioi.

Kuitupuun hinta pysynee vakaana

Kuitupuun osalta Valonen arvioi syksyn hintakehityksen jatkuvan hyvän kysynnän myötä vakaana, vaikka sellun hinnan odotetaan laskevan loppuvuonna. Kiinassa sellun hinta on laskenut selvästi, ja Euroopassa hinnat seuraavat Valosen mukaan Kiinan kehitystä yleensä pienellä viiveellä.

”Maailmanmarkkinoiden näkymien perusteella kotimaan puukaupassa tuskin on luvassa suuria hintapiikkejä syksyllä.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa