EU:n uudet ja valmistelussa olevat metsiä koskevat direktiivit ja asetukset lisäävät jonkin verran metsänomistajien hallintotöitä, PTT:n tuoreessa selvityksessä arvioidaan. Esimerkiksi hankintakauppaa tekevät metsänomistajat joutuvat raportoimaan, etteivät myydyt hankintapuuerät aiheuta metsäkatoa. Sekin on mahdollista, että puun ostajat ryhtyvät vaatimaan metsänomistajilta ilmastovaikutusten ja kestävyyden raportointia.
”Lisääntyneet raportointivaatimukset vaativat metsänomistajalta hallinnollista työtä ja uusien järjestelmien opettelua. Hankintapuuerien raportointi koskee vain hankintakauppaa tekeviä metsänomistajia, mutta mahdollinen ilmasto- ja kestävyyskriteerien raportointi koskisi kaikkia yksityismetsänomistajia”, sanoo selvityshankkeen vetäjä, PTT:n metsäekonomisti Matti Valonen tiedotteessa.
PTT:n selvityksessä tarkasteltiin seitsemän EU-direktiivin ja -asetuksen kokonaisvaikutuksia yksityismetsätalouteen Suomessa. Tarkastelussa olivat ennallistamisasetus, taksonomia, päivitetty uusiutuvan energian direktiivi, maankäyttöä ja maankäytön muutosta koskeva Lulucf-asetus, metsäkatoasetus, maaperädirektiivi ja asetus metsien seurantakehyksestä.
Rajoitukset koskevat vain osaa metsänomistajista
EU-säätely tulee siirtämään metsää jonkin verran talouskäytön ulkopuolelle, PTT arvioi. Tämä koskee luonnontilaisia ja vanhoja metsiä.
Vaikutus metsäpinta-alaan riippuu metsätyyppien määritelmistä. Esimerkiksi ennallistamisasetuksessa ns. direktiiviluontotyyppejä siirtyisi metsätalouskäytön ulkopuolelle. Suomessa direktiiviluontotyyppejä ovat muun muassa luonnonmetsät, harjumetsät ja lehdot.
”Koko Suomen mittakaavassa vaikutukset olisivat melko rajallisia, mutta ne voivat keskittyä tietyille maantieteellisille alueille ja vain osaan metsänomistajista, joiden puunmyyntitulot vähenisivät”, arvioi Matti Valonen.
Tälle hetkellä ennallistamisasetus on pöydällä. Vaikka se lopulta kaatuisi, direktiiviluontotyyppien metsätalouskäyttöä tullaan silti luultavasti rajoittamaan, Valonen arvioi. Näin sen vuoksi, että EU-mailta vaaditaan toimia luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseksi jo voimassa olevassa biodiversiteettistrategiassakin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään