Poliisi tutkii raakkutuhoa törkeänä luonnonsuojelurikoksena

Tuhossa on kuollut tuhansia raakkuja, Metsähallituksesta arvioidaan.

Stora Enso kertoi alkuviikosta aiheuttamastaan ympäristövahingosta, jossa metsäkoneilla ajettiin raakkujoen yli. Oulun poliisi kertoo tutkivansa asiaa törkeänä luonnonsuojelurikoksena.

Metsähallitus oli tehnyt asiasta tutkintapyynnön. Sen mukaan Suomussalmen Hukkajoen yli on ajettu metsäkoneella ja metsätraktorilla jokihelmisimpukan esiintymäalueella, jopa tuhansia jokihelmisimpukoita eli raakkuja on kuollut.

Jokihelmisimpukat ovat kuolleet, kun hakkuita tekevä metsätyökoneet ovat kuljettaneet puuta ajamalla joen yli. Jokeen oli ajourilta päätynyt runsaasti mutaa, hiekkaa ja hakkuutähteitä. Parhaillaan raakkuja ollaan siirtämässä turvaan tuhoutuneelta alueelta.

Rikoksen esitutkinta on vasta alussa, ja poliisi selvittää tapahtumia sekä niihin liittyviä osallisia.

”En voi tässä vaiheessa esitutkintaa ottaa vielä kantaa epäiltyjen määrään tai muihinkaan yksityiskohtiin, tutkinta on todellakin vasta alussa”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tiina Lehmus tiedotteessa.

Raakkutuho tuli ilmi viime viikolla, kun tutkijat olivat tekemässä kartoitusta jokihelmisimpukoiden tilasta alueella.

”Jokihelmisimpukan ja sen isäntälajin taimenen elinympäristö on vaurioitunut arviolta 150–200 metrin pituiselta matkalta. Hukkajoki oli yksi neljästä hankkeemme joesta, jossa jokihelmisimpukan kantaa seurataan, mutta hyvässä kunnossa olleelle joelle ei ollut tarkoitus tehdä kunnostuksia”, LIFE Revives -hankkeen projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Raakun suojelua tehdään Metsähallituksessa LIFE Revives -hankkeessa.

Kommentit (1)

  1. Alkaa näyttää yhä pahemmalta Stora-Enson kannalta kun näyttää siltä, että raakuista tiedettiin mutta ei välitetty. Tai korjuuyrittäjä ei välittänyt tai tieto ei kulkenut sinne asti.

    Hintalappuakin tulee, koska ”Ympäristöministeriön asetuksessa yksittäisen jokihelmisimpukan ohjeelliseksi arvoksi on määritelty 589 euroa.”, joten esim 3000 * 589 on noin 1,8 miljoonaa euroa. Stora-Ensolle ei toki rahallisesti iso juttu mutta korjuuyrittäjä voi tuohon kaatua.

Luonto Luonto

Kuvat