Suomalaismeppien mukaan EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus ei juurikaan vaikuta Suomen metsäteollisuuteen. Kartonkiteollisuuden kilpailukykyä se voi heidän mielestään jopa parantaa.
”En näe metsäteollisuudelle tästä suuria vaikutuksia, jos juuri minkäänlaisia. Huhtamäkihän oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja uskoo, että kartonkipohjaisten pakkausten tulevaisuus on turvattu tämänkin asetuksen myötä”, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (EPP-ryhmä).
Huhtamäki on suomalainen muun muassa kartonkisia kuluttajapakkauksia valmistava yhtiö.
Myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö (The Greens/EFA-ryhmä) pitää pakkaus- ja pakkausjäteasetusta biopohjaisten pakkausten kannalta hyvänä. Hän on tyytyväinen asetukseen tulleisiin muutoksiin, joiden mukaan muovituotteiden kierrättämiselle asetetut ehdot eivät koske sellaisia tuotteita, joista valtaosa on puuta.
”Voi sanoa jopa niin, että kun turhaa pakkausjätettä ja turhaa muovipakkaamista vähennetään, kartonkipohjaisten ratkaisujen kilpailuasetelma paranee tämän lainsäädännön myötä”, Niinistö toteaa.
Sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoman (S&D-ryhmä) mukaan pakkaus- ja pakkausjäteasetus on kartongin osalta malliesimerkki EU-vaikuttamisesta.
”Vaikuttamisessa tärkeää oli se, että se perustui siihen, että saatiin tutkimuksellista lisätietoa ehdotuksen todellisista vaikutuksista”, hän sanoo.
Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen aiemmissa versioissa vaadittiin muun muassa nykyisten paperi- ja kartonkituotteiden korvaamista uudelleen käytettävillä tuotteilla.
Asetuksen tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää, lisätä kierrätystä, vähentää luonnonvarojen kulutusta ja luoda kierrätysraaka-aineille toimivat markkinat. Euroopan komissio, EU:n jäsenmaat ja Euroopan parlamentti pääsivät maaliskuun alussa alustavaan sopuun asetusehdotuksesta. EU:n jäsenmaat hyväksyivät sovun maaliskuun puolivälissä.
Euroopan parlamentti äänestää asetuksesta ensi viikon keskiviikkona. Suomalaismepit ennakoivat, että asetus hyväksytään. Tämä tarkoittaisi sitä, että asetusta alettaisiin soveltaa todennäköisesti vuonna 2026.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään