Päästökauppa ja veronkorotus painaneet turpeen laskuun, tukitoimia odotellaan

Paljon puhuttu oikeudenmukainen siirtymä ei näytä toteutuvan, Pasi Rantonen Neovasta arvioi.

Turvetuotanto laski kuluneena kesällä kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna, vaikka tuotanto-olosuhteet olivat suotuisat. Varastoaumoihin ja suoraan kulutukseen nostettiin yhteensä 6,2 miljoonaa kuutiometriä eri turvetuotteita. Energiaturpeen osuus oli 43 prosenttia.

Tuoreet turvetuotannon luvut julkistettiin Bioenergia ry:n Turvepäivässä maanantaina Tampereella. Neova Oy:n turvetuotannosta vastaava johtaja Pasi Rantonen nosti puheessaan esiin alan hallitsemattoman muutoksen ja tästä aiheutuvat monet ei-toivotut seuraukset. Paljon puhuttu oikeudenmukainen siirtymä ei näytä toteutuvan, ja alalle luvatut tukitoimet ovat myöhässä tai vesittymässä.

”Kannamme suurta huolta yrittäjien selviämisestä haasteellisessa tilanteessa. Tuotannon vähetessä tulot vähenevät ja luvatut tukitoimet viipyvät edelleen”, Rantonen sanoi.

Tärkeimmät syyt turpeen käytön vähenemiseen ovat päästöoikeuden hinnan kipuaminen yli 60 euron ja vuoden alusta voimaan astunut turveveron korotus.

Rantosen mukaan turvetuotannon kokonaispäästöt romahtavat viime vuosikymmenen lopun tasolta viidesosaan jo vuoteen 2025 mennessä. Hallitusohjelmassa tavoitteena on turpeen päästöjen vähintään puolittuminen vuoteen 2030 mennessä.

Kommentit (1)

  1. Päästökauppa ja turvevero. Turvetta muodostuu lisää enemmän kuin sitä käytetään eli se on uusiutuva energiamuoto toisin kuin esim. fossiilinen maakaasu. Jostain syystä se on kuitenkin joutunut päästökaupan piiriin ja tämän päälle on vielä lätkäisty turvevero. Nyt sitten pitää valtion rahoista maksaa tukea turvetuottajille. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Puukauppa Puukauppa