Kemeratöiden määrät kehittyivät viime vuonna vaihtelevasti. Suomen metsäkeskuksen tilastojen mukaan eniten tehtiin nuoren metsän hoitoa, yhteensä 147 000 hehtaaria, mikä on reilut 4 000 hehtaaria enemmän kuin vuonna 2016 ja liki 50 000 hehtaaria enemmän kuin vuonna 2015.
Taimikon varhaishoitoa tehtiin liki 50 000 hehtaarilla, työmäärä kasvoi 17 prosenttia edellisvuodesta. Pienpuuta kerättiin hoitotyön yhteydessä 23 000 hehtaarilta ja muita nuoria metsiä hoidettiin 75 000 hehtaaria.
Tukea nuoren metsänhoito vei 35 miljoonaa euroa, mikä on hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Suometsien työmäärät puolittuneet
Toiseksi suurimmat työmäärät saavutettiin suometsien kunnostuksessa. Kunnostustöitä tehtiin reilulla 40 000 hehtaarilla, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin edellisvuonna. Tukea suometsiin käytettiin vajaat seitsemän miljoonaa euroa.
Metsäteitä ja rakennettiin ja perusparannettiin yhteensä liki 1200 kilometriä. Se on lähes 700 kilometriä enemmän kuin edellisvuonna.
Noususta huolimatta sekä suometsien kunnostuksen että metsäteiden parantamisen työmäärät ovat pudonneet noin puoleen vuosikymmenen alun määristä. Laskuun on vaikuttanut niin tukisäännösten muutokset kuin toimijakentän murros, Metsäkeskuksesta arvioidaan.
Laskussa kemeratyölajeista olivat juurikäävän torjunta, kulotus, metsänuudistaminen, terveyslannoitus ja ympäristötuki.
Vanhojen hankkeiden toteuttamisajat umpeutuvat
Metsäkeskus maksoi kemeratukia viime vuonna yhteensä liki 53 miljoonaa euroa, mikä on reilut 100 000 euroa enemmän kuin vuonna 2016. Tukien määrä on kuitenkin ollut laskussa, esimerkiksi vuonna 2013 tukipotti oli 64 miljoonaa euroa ja vuotta myöhemmin 59 miljoonaa euroa. Viime vuonna tukea olisi ollut tarjolla tosin runsaat 67 miljoonaa euroa, mutta käyttämättä jäi lopulta yli 14 miljoonaa euroa.
Vanhan kemeralain mukaisten hankkeiden toteuttamisajat umpeutuvat kuluvan vuoden aikana. Tämä kannattaa töitä suunnitellessa ottaa huomioon, Metsäkeskuksesta huomautetaan.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään