Euroopan unionin metsäkatoasetus tuli voimaan vuonna 2023, mutta asetuksen soveltamisen alkaminen on siirtynyt vuoden 2025 loppuun. Euroopan komission julkaiseman ohjeasiakirjan pohjalta maa- ja metsätalousministeriössä on analysoitu asetuksen vaikutuksia.
Metsäkatoasetuksen yhteydessä on paljon kohua herättänyt tulkinta, jonka mukaan asetus estäisi uusien navettojen rakentamisen sekä luonnon monimuotoisuutta edistävät toimet. Maa- ja metsätalousministeriö vakuuttaa tiedotteessa, että näin ei ole.
Perustelut ovat monisanaiset:
1) Komission ohjeistuksen perusteella asetuksen mukaista metsäkatoa ei olisi tapahtunut, jos nautakarjatalouden rakennusinvestoinnissa rakennuksen alle jäävä maa-ala sijaitsee pääasiassa maatalouskäytössä olevalla alueella tai rakennetulla maalla tai jos metsän muuntaminen maatalouskäyttöön on tapahtunut ennen 31.12.2020.
2) Asetuksen mukaista metsäkatoa ei myöskään tapahtuisi, jos rakentaminen tehdään ensi sijassa eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön noudattamiseksi sekä rakennukset ja rakennelmat ovat tarpeen eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Maankäytönmuutoksen tulee myös rajoittua välttämättömään pinta-alaan eikä muutos saa muuttaa ympäröivien alueiden luokittelua metsäksi.
3) Asetuksen mukaista metsäkatoa ei myöskään tapahtuisi, jos tehdään luonnon monimuotoisuutta edistäviä kunnostustoimenpiteitä. Tällöin alueen muuttamista maatalouskäyttöön ei tapahtuisi. Kunnostustoimenpiteiden tulee kuitenkin perustua suunnitelmaan, josta käy ilmi kohteen sijainti sekä hoidon tarve tai kohteen potentiaali.
4) Perinnebiotooppi-inventoinnissa tunnistetuilla kohteilla tehdyt kunnostustoimenpiteet eivät aiheuta metsäkatoa. Muilla luonnon monimuotoisuutta edistävillä kohteilla tehtävien toimenpiteiden on perustuttava esimerkiksi ely-keskuksen, Metsähallituksen Luontopalveluiden tai Ruokaviraston hyväksymään suunnitelmaan, joka täyttää edellä mainitut edellytykset.
”Ohjeistukset antavat kaivattua joustoa ja helpottavat uusien tuotantorakennusten sijoittelua siten, että eläinten hyvinvointi voidaan huomioida. Maatilat, jotka ovat lykänneet navettainvestointeja, voivat nyt rauhallisin mielin toteuttaa suunnitelmiaan”, kertoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).
Metsäkatoasetuksella pyritään varmistamaan, ettei EU:n markkinoille päädy tuotteita, joiden tuotanto aiheuttaisi asetuksessa tarkoitettua metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä. Asetus koskee seitsemää hyödykettä – soija, öljypalmu, kahvi, kaakao, kumi, nautakarja ja puu – sekä näitä sisältäviä tai näistä valmistettuja tuotteita.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kurkun käyryydestä ja pientareiden leveysmilleistä alkanut simputus metsäkato tulkintoihin on osoitus komission sairaalloisen kyttäyksen jatkumisesta.
Surkuteltavaa käytöstä sen omien väärinkäytösten sekasorrossa.