Tänä kesänä täydet mustikkasangot ovat todennäköisesti kovan työn takana.
Mustikan kukkien määrä on Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurannassa ollut keskimääräistä alhaisempi neljässä havaintometsässä viidestä. Mustikan pölytys onnistui kuitenkin paremmin kuin ensimmäisten havaintojen perusteella arvioitiin. Keskimäärin 60 prosenttia mustikan kukista on päätynyt raakileeksi.
”Kukkien vähäisen määrän takia raakojen mustikoiden määrä on kuitenkin ollut keskimääräistä alhaisempi kolmessa havaintometsässä neljästä. Havaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla sitä heikompi”, kuvailee erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta.
Puolukan osalta pääkukinta eteläisessä Suomessa on päättynyt, pohjoisemmilla alueilla puolukka kukkii edelleen. Tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa kukkia on ollut keskimääräisesti tai sitä runsaammin kolmessa havaintometsässä neljästä. Sadosta on havaintojen perusteella tulossa hyvä, mikäli kukinnan aikaiset sääolot ovat pölytykselle suosiolliset.
Suomuuraimen kukinta on päättynyt. Kukkien määrä on ollut keskinkertainen tai sitä runsaampi kahdessa havaintopaikassa kolmesta.
”Suomuuraimen osalta satoa on kuitenkin vaikea ennustaa. Suomenselän ja eteläisen Lapin alueille osuneet hallat vaikuttanevat tänäkin vuonna heikentävästi satoon”, arvioi Peltola.
Luken ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu vuonna 2019. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
No se tietää sitten lisää saapaskilometrejä, jotta talven tarvemustikat saan kokoon.
Onko kukaan muu katsellut vattujen kukintaa aukoilla? Nuppuja oli hyvin, kukkiakin aukesi ja aukeaa, mutta minusta näyttää, että kukista jäisi nyt melkoinen osa pölyttymättä.
Pitäisikö pölyttäjien tarkkailu koealoilla liittää satojen tutkimiseen? Vai meneekö jo hysterian puolelle?