”Meillä ei ole varaa siihen, että osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja.”
Näin painokkaasti avasi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola metsävaltuuskunnan kokouksen tänään Jyväskylän Laajavuoressa. Tiirola valittiin kokouksessa jatkamaan tehtävässä.
Viestillään Tiirola tarkoitti EU:n vireillä olevaa metsästrategian laadintaa, jossa EU:n komissio pyrkii hänen mukaansa ensimmäistä kertaa Suomen jäsenyyden aikana kyseenalaistamaan jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden metsäpolitiikassa.
Tiirola viittasi äskettäin europarlamentaarikko Petri Sarvanmaan (kok.) johdolla valmisteltuun Euroopan parlamentin kantaan, joka hyväksyttiin lokakuun alussa.
”Se antaa vahvan tuen kestävälle metsänhoidolle ja metsien monikäytölle sekä korostaa puupohjaisen biotalouden merkitystä. Valitettavasti nämä asiat eivät juuri näy uuden komission työlistalla.”
Tiirolan mukaan näyttää pahasti siltä, että komissio tietoisesti jarruttaa metsästrategian valmisteluprosessia.
Samaan aikaan EU kaavailee biodiversiteettistrategiassaan 30 prosentin suojelualaa ja kaikkien vanhojen metsien suojelua.
”Mitä ikinä se vanha metsä onkaan.”
Tiirola korostaa, että Suomen tulee määrätietoisesti vaikuttaa metsätiedon lisäämiseksi ja kestävän metsätalouden edistämiseksi Euroopan unionissa.
”Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että biotaloutta ja metsien roolia siinä ei ymmärretä. Meillä ei myöskään ole varaa siihen, että osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja”, Tiirola jyrähti.
Uusilla investoinneilla talous elpymään
Tiirola perää vahvaa signaalia siitä, että puun käyttöä lisäävillä investoinneilla on Suomessa tulevaisuudessakin hallituksen tuki.
”Olemme tänä syksynä saaneet muistutuksen siitä, että metsäalan rakennemuutos jatkuu. Kaipolan tehtaan lopettaminen supistaa puun käyttöä lähes miljoonalla kuutiometrillä ja vie kerrannaisvaikutuksineen tuhansia työpaikkoja Jämsästä ja sen lähiympäristöstä.”
Tiirolan mukaan paperin kulutuksen väheneminen ei tarkoita sitä, että puusta ei voitaisi jalostaa jotakin muuta.
”Tarvitaan investointeja uuteen. Tarvitaan lainsäädännön ja luvituksen korjaamista, ettei toista kertaa käy kuten viime joulun alla kävi Finnpulp-hankkeelle. Tarvitaan päättäväisyyttä, että Jämsän kaltaiset teollisuuspaikkakunnat pääsisivät rakennemuutoksen iskiessä EU:n valkoiselta alueelta vahvojen rakennetukien piiriin”, Tiirola vaati.
Lisätty Tiirolan jatkaminen metsävaltuuskunnan puheenjohtajana klo 14.03
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään