MTK varoittaa ministeri Mykkästä: Uusia lakeja ei tarvita raakkujen suojaksi

MTK:n mukaan ympäristöministeri Mykkäsen on vihellettävä pilliin raakkukohussa.

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa tänään tiistaina teollisuuden puunostajia teemanaan Suomussalmen raakkutuhot.

”Tämän päivän keskusteluissa ministeri Mykkäsen ja teollisuuden on syytä pitäytyä lain noudattamisessa sekä firmojen oman toiminnan kehittämisessä. Ministerin kutsuessa vain puun ostajat mukaan ei tapaamisessa voida sopia mitään koskien yksityisten maanomistajien metsien käyttöä”, korostaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin tiedotteessa.

MTK:n mukaan Stora Enson työmaalla tapahtunut raakkutuho oli vastoin lakeja, ja se tulee myös sellaisena käsitellä. Julkisessa keskustelussa ja myös eduskunnassa on kuitenkin esitetty lukuisia vesistöjen suojakaistoja koskevia vaatimuksia.

”Erityisen suojeltavana lajina raakkujen elinpaikat ovat kuitenkin suojeltavissa jo nykylainsäädännöllä ely-keskuksen rajauspäätöksellä – uutta lainsäädäntöä ei tarvita”, muistuttaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Ministeri Mykkänen on vaatinut puunostajia sitoutumaan 50 metrin suojavyöhykkeisiin raakkupurojen ympärillä. Ympäristöministerin vaatimus kohdistuisi erityisesti yksityisiin metsänomistajiin, jotka tuottavat noin 80 prosenttia teollisuuden puun tarpeesta.

”On erikoista, jos puun ostajat ja ministerit päättävät keskenään siitä, mitä yksityisten maanomistajien metsissä tehdään. Ilman sitoutumista korvauksiin yksityismaat sosialisoitaisiin yhteiseksi hyväksi”, toteaa toiminnanjohtaja Wallin.

Raakun suojelu on MTK:n mukaan sovitettava osaksi metsätaloutta käytännössä toimivin ratkaisuin.

”Ely-keskuksen 45 metrin suojakaistasuositukselle on ollut vaikea löytää selkeää tietolähdettä. Olosuhteet maastossa vaihtelevat, joten kaavamaisuus ei ole raakun eikä metsätalouden etu. Suojakaistan täyden käsittelemättömyyden sijaan pitäisi tarkastella esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksia”, metsäjohtaja Mäki-Hakola huomauttaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat