MTK tyytymätön europarlamentin kannanottoon biodiversiteettistrategiasta

Ilmassa on entistä enemmän vaarallisia uhkakuvia, järjestön puheenjohtaja Juha Marttila arvioi.

EU-komission biodiversiteettistrategia julkaistiin vuosi sitten. MTK jäi kaipaamaan siitä uusiutuvien luonnonvarojen käytön painavampaa huomiointia. Euroopan parlamentti äänesti strategiasta tiistaina ja olisi voinut kannanotossaan asian korjata, mutta parlamentin mietintöön jäi liikaa yksipuolisia näkemyksiä, MTK katsoo.

Järjestö korostaa tukevansa strategian päätavoitetta eli monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä. Keinoista ollaan kuitenkin eri mieltä.

”EU-tasoista lainsäädännöllistä ohjausta painottava lähestymistapa, jota parlamentin enemmistökin päätyi tukemaan, ei ole oikea lääke vaivaan. Parlamentin kannan myötä ilmassa on entistäkin enemmän vaarallisia uhkakuvia”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Järjestön mukaan mietinnön kirjaukset esimerkiksi potentiaalisten suojelukohteiden hakkuukielloista, EU:n biodiversiteettilaista, maaperädirektiivistä ja glyfosaatin käyttökiellosta lisäävät syitä olla huolissaan siitä, millaisiin toimiin komissio strategian toimeenpanemiseksi ryhtyy.

Metsien suojelussa huomionarvoista on, että parlamentin mukaan vanhojen metsien määritelmä on tehtävä pysyvässä metsäkomiteassa osana uutta metsästrategiaa. Haasteita ennakoi puolestaan se, että parlamentti vaatii laillisesti sitovia tavoitteita luonnollisille hiilinieluille. Metsien ja metsätalouden kohtalo on siis epävarmalla pohjalla.

”On pidettävä entistä vahvemmin kiinni oikeudesta päättää metsiin liittyvistä asioista kansallisesti. Metsien käyttöä rajoittamalla ei myöskään pidä antaa lisäaikaa fossiilitaloudelle. Suomen hallitus on linjannut, että metsien käytön enimmäismäärää ei voida EU:ssa määritellä”, Marttila sanoo.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus