MTK: Puumarkkinat tasaantuneet, mutta kysyntä yhä vahvaa

Sahateollisuuden alkuvuosi on kysymysmerkki, MTK arvioi.

Vaikka metsäteollisuuden suhdannekasvu on elpymässä, puumarkkinoilla näkyy tasaantumisen merkkejä, MTK:n lokakuun puumarkkinakatsauksessa todetaan. Tosin sekä hinnat että ostomäärät ovat tasaantuneet korkealle tasolle.

Kemiallisessa metsäteollisuudessa kartonki vetää markkinoita ylöspäin, joskin sellun globaali kysyntä on takkuillut. Sahateollisuuden markkinat ovat perinteisesti heikommat loppuvuodesta ja ensi vuoden alku on vielä kysymysmerkki – miten kysyntä ja koronlaskut alkavat vaikuttaa markkinoihin.

Kotimaassa puulle riittää kuitenkin kysyntää, MTK arvioi. Alkuvuodesta käynnistyy uusia investointeja, esimerkiksi Stora Enson Oulun kartonkitehtaan laajennus, joka käyttää 500 000 kuutiota enemmän puuta kuin aiemmin. Lisäksi Metsä Groupin Kemin tehdas on elpynyt kaasuräjähdyksestä ja käyttää puuta yli seitsemän miljoonaa kuutiota vuodessa. Myös sahateollisuudessa on investoitu ja pyörät on sahoilla pidettävä pyörimässä, markkinakatsauksessa todetaan.

Energiapuullekin on ottajia, mutta siellä on myös haasteita. MTK:n mukaan joillakin pienemmillä energiapuun ostajilla on ollut maksuvaikeuksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa