Tuottajayhdistyksiin kuulumattomien maanviljelijämetsänomistajien tälle vuodelle usein moninkertaisiksi kohonneet metsänhoitoyhdistysten jäsenmaksut ovat kuohuttaneet järjestökenttää viime viikkoina.
Korotukset perustuvat MTK:ssa kolme vuotta sitten tehtyyn järjestöuudistukseen, jonka osana jäsenyyksien ja jäsenmaksujen perusteita korotettiin. Korotus koskee noin 4 500 jäsentä.
Jäsenpaon välttämiseksi monet metsänhoitoyhdistykset ovat tarjonneet korotuksista hermostuneille jäsenyyttä niin sanotusti vanhaan hintaan, mikä on vastoin keskusjärjestön taannoisia päätöksiä ja sääntöjä.
Tämänpäiväisen Maaseudun Tulevaisuuden mukaan MTK epäilee epäselviä jäsenmaksukäytäntöjä 13 yhdistyksessä, mikä on neljännes kaikista mh-yhdistyksistä.
”Kolmessa neljästä yhdistyksestä on tietojemme mukaan toimittu oikein”, muistuttaa MTK:n ensimmäinen puheenjohtaja Juha Marttila.
Yhdistys päättää, kuka on jäsen
Marttilan mukaan toistaiseksi kyse on epäilyistä, ja niiden kohteena olevien metsänhoitoyhdistysten hallinnolla on maaliskuun puoliväliin antaa selvitys, onko toimittu sääntöjen mukaan.
Se kuitenkin tiedetään, että osalle maanviljelijä-metsänomistajista on tarjottu sääntöjen mukaista alempia jäsenmaksuja maksettavaksi, jotta heidät on saatu pidettyä metsänhoitoyhdistysten jäseninä.
Kysymykseen, voivatko alennettua jäsenmaksua maksaneet pysyä metsänhoitoyhdistysten jäseninä, Marttilalla on kaksijakoinen vastaus.
”Metsänhoitoyhdistys määrittää, ketkä se kelpuuttaa jäsenikseen.”
Toisaalta, metsänhoitoyhdistykset ovat MTK:n jäseniä. Näin ne ovat sitoutuneet noudattamaan MTK:n sääntöjä, joissa muun muassa määritellään jäsenmaksujen määräytymisperusteet, joita osa yhdistyksistä epäillysti on rikkonut.
”Emme missään tapauksessa syyllistä jäseniä vaan haluamme yhdistysten hallinnolta selvityksen toiminnasta”, Marttila sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään