MTK-liitot: Metsätalousyrittäjien heikkoa oikeusturvaa on parannettava

MTK- liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa Keski-Pohjanmaalle 23­.–25. heinäkuuta.

MTK-liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokouksessa alkuviikosta. Esiin nousi muun muassa huoli metsätalousyrittäjien olemattomasta oikeusturvasta sähkölinjojen lunastuksissa. Sähkölinjojen lunastuskorvaukset ovat pitkään olleet ykkössijalla MTK:n jäsenkyselyissä ja -palautteissa, selviää tiedotteesta.

Epäoikeudenmukaista kertakorvausjärjestelmää tulee kehittää vuosittaisella maanomistajakorvauksella, joka perustuisi verkonhaltijan keräämiin sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksuihin.

Kommentit (2)

  1. MTK ei ole vähääkään kiinnostunut metsänomistajien oikeusturvasta. Perintöveroasia kertoo siitä karua kieltään.

    Oikeusturvaa olisi se, että metsätalousyrittäjää käsiteltäisiin perintöverotuksessa samoin kuin maatalousyrittäjääkin. Siitä MTK ei ole millään tavalla kiinostunut ja on asiasta hiljaa kuin pisu villasukassa.

    Perintövero on huonmattava kuluerä puhtaassa metsätalousyrittämisessä, jota sukupolvenvaihdoshuojennus ei koske. Puustosta on hakattava neljäsosa aina sukupolvenvaihdoksessa perintöveron maksamiseksi. Jos puustoipääomaa haluttaisiin lisätä, siihen olisi yhteiskunnan kannalta käytännössä kuluton keino. Ongelma on suurin siellä, missä olosuhteet ovat heikoimmat. Nykyjärjestelmä johtaa erilaisiin veivauksiin ongelman ratkaisemiseksi ja voidaan perustellusti kysyä, miksi näin pitää olla. Maksumieheksi joutuu se, joka ei ole perillä tilanteessa, eikä se kuulosta oikeudenmukaiselta.

  2. Samaa mieltä kun R.Ranta. Ja kaikki sukupolvenvaihdoksiin liittyvät huojennukset ja veroedut koskemaan myös luopumista tilasta sisarusten lapsille. Säilyisi tilat suvussa, voisi löytyä paljon motivoituneita ja metsästä kiinnostuneita jatkajia niin ja olisi kannustetta siirtää metsät eteenpäin aktiivisiin käsiin. Mutta tuo sähkölinjakysymys on myös ongelmallinen ja vaatisi uusia reilumpia käytäntöjä. Paljon tehdään tässä maassa rahaa toisten omaisuudella ja lisäksi halutaan monissa piireissä rajata toisten päätösvaltaa omaan omaisuuteensa.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat