MTK: Lapissa hillitään luontokatoa luontoarvokaupalla 

MTK:n hanke etsii parhaillaan esimerkkikohteita lappilaisten metsänomistajien luontoarvokohteiden tuotteistamista ja luontoarvokaupan sopimusmalleja varten. 

Lapin ainutlaatuinen luonto luo alueen maanomistajille otollisen pohjan kehittää luontoarvojen arvottamista. (Kuva: MTKAnne Rauhamäki)
Lapin ainutlaatuinen luonto luo alueen maanomistajille otollisen pohjan kehittää luontoarvojen arvottamista. (Kuva: MTKAnne Rauhamäki)

MTK:n Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin –hankkeessa tavoitteena on kehittää menetelmä, joka luo metsänomistajalle uusia ansaintakeinoja samalla parantaen ilmaston, ympäristön ja vesien tilaa sekä hilliten luontokatoa. Luontoarvokaupan mahdollisuudet löytyvät sen vapaaehtoisuudesta ja markkinalähtöisyydestä.

Maanomistaja voi oma-aloitteisesti laittaa luontoarvokohteensa Luontoarvot.fi -palveluun tarjolle. Palveluun rekisteröityminen ja sen käyttö on maksutonta.

Luontoarvokaupan ostaja saa mahdollisuuden olla aktiivisesti mukana luontokadon hillitsemisessä.

“Luontoarvokohteita voi olla ennallistamista kaipaava pienvesistö, riistatiheiköt, vähäpuustoiset suot, komeat aihkimännyt, rakat ja kalliokot, metsäpalokohteet, petolinnun pesät tai vaikka kokonaiset metsiköt mökkitontin ympärillä tai matkailukeskuksen lähettyvillä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ia-Mari Tillikainen tiedotteessa,

Maanomistajuus luontoarvokaupassa pysyy entisellään, sopimusehdoista ja korvaussummista osapuolet saavat keskustella keskenään. Hankkeen aikana on tarkoitus luoda toimivia sopimusmalleja erilaisiin kauppakohteisiin ja kerätä tietoa kohteiden tuotteistamisesta.

“Tarjoamalla metsänomistajalle korvausta luontoarvoista, mahdollistetaan heille vaihtoehtoinen ansaintakeino perinteisen puukaupan lisäksi tai jopa kokonaan sen sijaan. Yksityisiä markkinoita tarvitaan valtion tärkeiden, mutta budjetillisesti rajallisten suojeluohjelmien rinnalle”, Tillikainen sanoo.

Hankkeen rahoittajina toimivat EU:n maaseuturahasto ja Lapin ELY-keskus.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat