MTK: Kustannukset leveämmistä suojavyöhykkeistä eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle

Osa puukaupan tuloista voisi tulla tulevaisuudessa kohteen luontoarvoista, järjestö ehdottaa.

Suomussalmen raakkutuho on nostanut esiin vaatimuksia suojakaistojen leventämisestä. Esimerkiksi metsäteollisuudesta on kerrottu valmiudesta sitoutua jopa 50 metrin suojakaistoihin raakkukohteiden ympärillä.

MTK:n metsäjohtokunnan mukaan tällaiset sitoumukset nykyistä leveämpiin suojakaistoihin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle.

Suojakaistoissa on kyse isoista maa-alueista. Osankin rajaaminen talouskäytön ulkopuolelle on metsänomistajilta suuri panostus, johtokunta muistuttaa.

”MTK tukee ympäristöministeri Kai Mykkäsen ajatusta entistä paremmasta luonnon huomioimisesta metsätaloudessa. Esitettävien ratkaisujen on oltava kuitenkin oikeudenmukaisia ja koko toimialan on osallistuttava myös kustannuksiin. Myös Metso-ohjelman käyttöä raakkupurojen turvaamisessa on syytä tarkastella”, toteaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tiedotteessa.

Hän muistuttaa myös, että raakkutuho ei johtunut voimassa olevien lakien puutteesta vaan niiden rikkomisesta.

”Lakirikkomuksia en lähtisi korjaamaan lisälainsäädännöllä, vaan on syytä pohtia, miten lakirikkomukset saadaan kitkettyä. Jatkotoimet kannattaa valmistella huolella, eikä liiallisen kiihkon vallassa”, Marttila toteaa.

MTK tarjoaa ratkaisuksi myös luontoarvokauppaa.

”On luontevaa, että metsänhoitoyhdistyksen kautta tehtävissä puukaupoissa osa metsänomistajan tulosta tulee jatkossa luontoarvoista. Lähiajat näyttävät ostajien halun sitoutua luontoarvojen turvaamiseen myös rahallisesti. Nyt yritysten vastuullisuuspuheet punnitaan käytännössä”, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

 

 

Kommentit (4)

  1. Hyvä pointti. Ei taida olla ensimmäinen kerta kun jonkin lain rikkominen saa suuren huomion ja poliitikot ovat heti keräämässä pisteitä ehdottamalla lain tiukentamista.

  2. Laittakaa nyt sitten kerralla 500 metriin, JOS LUULETTE sillä tautitilan korjaantuvan.

  3. Taas MTK:n pska-agendaa. Luontoarvoista viis veisataan, kun rahaa rahaa ja rahaa on saatava. MTK sekä Metsänhoitoyhdistykset ovat syynä luontokatoon sekä näihin järkyttäviin luontokatastrofeihin ja metsiä omistavien jäärien idiotismiin. Ymmärrys siitä, että metsä on tuhansien eliöiden koti samoin kuin purot, norot ja joet puuttuu kokonaan. Puuttuuko MTK:n porukalta tieteellinen tieto tai ymmärrys, vaiko molemmat? Metsänhoidon suosituksia ei noudateta missään metsissä luonnonhoidon osilta, esimerkiksi riistatiheikköjä ei jätetä ja suojavyöhykkeet ovat minimi levyiset tai alle sen. Sertifikaatit ohitetaan piittaamattomasti, koska siitä ei tule sanktioita.

    Panu, kirjoitit

    ”Hyvä pointti. Ei taida olla ensimmäinen kerta kun jonkin lain rikkominen saa suuren huomion ja poliitikot ovat heti keräämässä pisteitä ehdottamalla lain tiukentamista.”

    Mielestäsi lakia saa siis rikkoa mielin määrin, ilman sanktioita? Teetkö näin omissa metsissäsi? Ymmärrätkö metsien ekosysteemeistä mitään?

    Mehtäukko, toit kommentillasi

    ”Laittakaa nyt sitten kerralla 500 metriin, JOS LUULETTE sillä tautitilan korjaantuvan.”

    esiin juurikin tämän idiotismisin, mitä MTK haluaa lietsoa.

    Parempi olisikin kirjata lakiin tuo mainitsemasi 500m suojakaista ja niistä poikkeamisista tulisi saada isot sakot sekä ehdoton vankeusrangaistus päälle. Myöskin puun hinta näissä metsissä, joissa suosituksia ei ole noudatettu ja sertifikaatit ovat ohitettu, voisi pudota -70%. Loppuisi tuo junttien impivaaralaaisjäärien älyvapaa piittaamattomuus metsien luonnonhoidossa.

    Mutta onhan se vaikeaa järkeä ja ymmärrystä kauhalla vaatia, kun lusikalla on annettu.

  4. Siinäpä tuli hieno esimerkki kypsästä ja asiallisesta viestinnästä.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat