MTK: Kotimaan puu korvaa venäläisen, teollisuudella on maksukykyä

Metsäjohtaja Mäki-Hakola varoittaa yrityksistä vauhdittaa puumarkkinoita poliittisilla päätöksillä.

Vaikka Ukrainan sota on lopettanut puun tuonnin Venäjältä, Suomessa voidaan olla suhteellisen levollisin mielin. Kaikki teollisuuden tarvitsema puu löytyy kotimaan metsistä, ja se on saatavissa normaalisti markkinoilta ostamalla, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

”Metsänomistajien ei kannata hätäillä vaan reagoida sen mukaan, miten puun kysyntä kasvaa.”

Venäjältä tuotiin viime vuonna puuta yhdeksän miljoonaa kuutiometriä. Tästä määrästä hieman vajaa puolet oli koivukuitupuuta ja pari miljoonaa kuutiometriä energiahaketta.

”Koivukuitupuun saatavuudessa on isoin haaste, mutta teollisuus pystyy osittain muuttamaan puun käyttöä mäntyvaltaiseksi. Vaikka koivukuitupuuta tulee usein muiden puutavaralajien ohessa, on sitä saatavissa lisää metsistämme, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Puuta löytyy oikealla hinnalla

Mäki-Hakola näkee synkässä tilanteessa valoisankin puolen, ainakin metsänomistajien näkökulmasta, vaikka muotoileekin sen varovasti.

”Lopputuotemarkkinoiden nousseet hinnat toivat metsäteollisuudelle ennätystulokset viime vuonna. Puun hintojen kehitys ei valitettavasti seurannut teollisuuden tuotteiden hintakehitystä. Metsäteollisuuden taloustilanne on hyvä, ja se pystyy oikeudenmukaisella hinnoittelulla hankkimaan puunsa kotimaasta” Mäki-Hakola toteaa.

Toisin sanoen kotimaista puuta on saatavilla, kunhan hinta on kohdallaan. Valtiovallalla ei myöskään ole syytä erityisjärjestelyihin.

”Helposti tulee houkutuksia tuoda puumarkkinoille vauhtia poliittisilla päätöksillä. Mitään määräaikaisia muutoksia markkinamekanismeihin tai verotukseen ei tule tehdä, se on varmin tae sekoittaa puumarkkinat”, Mäki-Hakola varoittaa päätöksentekijöitä.

Sen sijaan pysyviä metsätalousyrittäjyyttä edistäviä veromuutoksia kannattaa Mäki-Hakolan mukaan pohtia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut