MTK: ”EU:n tulisi päivittää hiilinielutavoitteet realistisemmiksi”

MTK on lausunut komissiolle toiveistaan EU:n tulevasta maankäyttösektorin ja metsien ilmastolainsäädännöstä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) on lausunut komissiolle EU:n tulevasta maankäyttösektorin ja metsien ilmastolainsäädännöstä, selviää MTK:n tiedotteesta. EU-komissio julkaisee uutta ilmastolainsäädäntöä vuodelle 2024 tulevan vuoden aikana.  

Keskeisessä osassa lainsäädäntöä ovat tavoitteet maankäyttösektorille ja metsille. 

Vastauksessaan MTK painottaa, että biotalous ja niin kutsuttu korvausvaikutus tulisi linkittää tiiviisti tulevaan ilmastoagendaan. Fossiilisten polttoaineiden ja materiaalien korvaamista biopohjaisilla tuotteilla tulisi viedä eteenpäin määrätietoisesti. MTK kannattaa, että tasapainoisen ilmastolainsäädännön rinnalla komissio päivittäisi EU:n biotalousstrategian sekä yhteydet kiertotaloustavoitteisiin. 

MTK muistuttaa komissiota, että EU:n ilmastopolitiikka ei saisi perustua metsien hiilinielujen kasvattamiseen, sillä metsien hiilivarastojen- ja nielujen kehitys ovat vaikeasti ennakoitavissa ilmastonmuutoksen takia. Monessa maassa EU:n nykyiset nielutavoitteet vuodelle 2030 ovat jo nykyisellään vaikea saavuttaa, sillä ilmastonmuutos on lisännyt metsätuhoja ympäri Eurooppaa vaikuttaen negatiivisesti metsänieluihin. 

MTK:n mukaan EU:n tulisi päivittää nielutavoitteet realistisemmiksi, jotta nieluihin kohdistuvat epävarmuustekijät ja jäsenmaiden erot metsien käytössä tulisivat paremmin huomioitua. Suomen EU:n nielutavoitteisiin vaikuttaa myös metsien kasvun hidastuminen ikärakennemuutoksen takia. 

Fossiilisten polttoaineiden korvaamisen rinnalla myös kestävän ja aktiivisen metsätalouden merkitys tulisi tiedostaa EU:n ilmastopolitiikassa. Aktiivisella ja kestävällä metsänhoidolla on pystytty lisäämään metsien kasvua merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, ja EU:n kuuluisi jatkaa tämän kehityksen tukemista. EU:n pitäisi kannustaa metsänomistajia aktiivisen metsänhoidon harjoittamiseen metsätalouden rajoittamisen sijaan. 

MTK:n vastaus komission kuulemiseen (englanniksi)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa